Учебник учи децата, че Св. Георги е ромски светец

Учебник учи децата, че Св. Георги е ромски светец

Урок в учебник по литература възмути майка на петокласник. Жената сподели в социалната мрежа снимка от изданието, но не уточни авторите на учебника.
В постът си в социалните мрежи, тя допълва с цитат от учебника: „Св. Георги е един от малкото светци, почитани както от християни, така и от мюсюлмани (…) Гергьовден е и голям празник на ромите в България – те го наричат Ерделез“.
Майката допълни, че че на въпрос какво знае за Гергьовден, синът й изрецитирал наученото от учебника – а именно, че това е един от най-големите празници на циганите в България. Сподели и, че за за значението на празника за българите, както и за празника на Българската армия е отделено едно изречение накрая на текста.
Този случай не е единичен в, който родители изразяват възмущението си от текстовете в учебниците. От Министерството на образованието и науката коментират, че издателствата се опитват да бъдат максимално толерантни към различните етноси.

В действителност поднесената в учебника информация не е невярна. Гергьовден се празнува от всички религии – мюсюлманите са го взели от тюрките, ромите също са го приели като свой. Родители обаче коментират, че ударението на урок по темата трябва да бъде поставено върху това какво е значението на празника за българите.
В народния ни календар това е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. Православната църква почита паметта на един от най-големите български светци – св. Георги Победоносец – покровител на овчарите и стадата.

6 май за пръв път се отбелязва като военен празник през 1880 година, а до 1947 година е честван като Ден на храбростта и празник на войската. На този ден по традиция се освещават бойните знамена на Българската армия.

При циганите празнуването на Гергьовден е свързано с вярването, че Свети Георги е спасител на ромите и с легендата, че змеят на зъл цар започнал да изяжда ромите, но Св. Георги го убил.

Източник: dariknews.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder