София Владимирова беше преизбрана за председател на Съвета за електронни медии

София Владимирова беше преизбрана за председател на Съвета за електронни медии

Преизбраха София Владимирова за председател на Съвета за електронни медии (СЕМ).
Тя беше преизбрана с 4 гласа „за“ и 1 „въздържал се“, съобщиха от news.bg.

Припомняме, Владимирова пое поста на 9 май миналата година. Преди нея СЕМ оглавяваше Мария Стоянова, избраната след подалия оставка Георги Лозанов.

В подкрепа на Владимирова днес гласуваха членовете на СЕМ Розита Еленова, Бетина Жотева и Иво Атанасов. Заради изтичащия ѝ в началото на следващия месец мандат, Мария Стоянова се въздържа от гласуване.

Преизбраният председател на СЕМ обяви, че последната година е била успешна за Съвета на електронните медии.
„Надявам се, че следващата година ще е още по-добра“, посочи Владимирова.

По думите ѝ за следващата година тя е планирала да осъществи изследване, посветено на медийната грамотност, свободата на словото и мястото на регулацията в съвременния свят на бързо развиващите се медии.

За следващата година, по нейни думи, е планирала да осъществи изследване, посветено на медийната грамотност и свободата на словото.

„Във вътрешен план, много би ми се искало отново да постигнем едно увеличение на нашия бюджет, с което да могат да бъдат вдигнати заплатите“, допълни Владимирова.

„Законът за радиото и телевизията е доста тясна дреха, регулацията трябва да се променя заедно със своя сектор. В момента се получава свръхрегулация при радиото и телевизията, а онлайн пространството стои изцяло извън регулация, всъщност опасните явления да минават точно оттам.“

Владимирова заяви, че със сигурност СЕМ трябва да получи правомощия и по отношение на сайтовете: „Не става въпрос за цензура, както твърдя, че няма цензура върху радио – и телевизионните оператори. Има регулация. В интернет хората възприемат информацията като фастфууд, което е особено тревожно, ако вземем предвид здравните теми. В традиционните медии много трудно можеш да видиш негативни явления като дезинформация или език на омразата“, предадоха от actualno.com.

Във връзка с агресивното говорене срещу групи и лица, София Владимирова цитира последното наблюдение на СЕМ, от ноември 2017 година:
„Резултатите показват, че най-вече през политическото говорене минава езикът на омразата. Моят апел към Вашите гости е да си дават сметка за огромното влияние, което имат над аудиторията. Това говорене се превръща в стил и норма, което става опасно и променя средата.“

Тя подчерта, че най-много негативни явления са били отчитани в партийните телевизии, но в последно време се наблюдава едно „обиране на говоренето“.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder