МВР съветва: Внимание, абитуриенти!

МВР съветва: Внимание, абитуриенти!

Полицията – с указания за зрелостниците, по време на тържествата.

Засилен контрол покрай предстоящите абитуриентски балове полицията ще извършва, в цялата страна, това съобщават от Пресцентъра на ведомството.

Контролът ще бъде най-строг в районите на училищата и заведенията, в които ще се провеждат тържествата и по маршрутите до тях.

Предварително ще бъдат проверени и увеселителните заведения, като към тях ще има повишени изисквания към пропускателния режим. Това се прави с цел – недопускането на хора с огнестрелно оръжие, в нетрезво състояние, агресивно поведение, видимо употребили наркотични вещества и др., които може да предизвикат нарушения на обществения ред.

Служители на „Пътна полиция“, при необходимост, ще съпровождат колони от автомобили, с които абитуриентите се придвижват и техните придружители.

С цел документиране на извършваните нарушения – ще бъде осъществяван и видеоконтрол – за да се следи неправилно превозване на пътници, които опасно се показват в движение от прозорците и шибидасите на автомобилите, преминаване на червен светофар, неправилни рискови маневри, отнемане на предимство на пешеходци и превозни средства, които създават предпоставки за пътни злополуки, още допълват от полицията.

Данните сочат, че най-тежките пътни инциденти с абитуриенти са настъпили след края на баловете, в ранните сутрешни часове, също така и през следващите дни, а най-честите причини са шофиране след употреба на алкохол, движение с превишена скорост и управлениие на автомобили от неправоспособни.

Препоръки от МВР за абитуриентите:

1. Не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност.

2. Употребата на алкохол води до вземане на “смели” решения – показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, размахване на бутилки, балони и пр. Рискът в голяма степен се подценява от всички. Но именно вие – абитуриентът или абитуриентката, можете най-успешно да въздействате на приятелите си, защото в този ден се изпълняват вашите желания. Помолете ги настойчиво да не рискуват и да не излагат празника ви на опасност.

3. Ако някой е пийнал повече и не се вслушва в думите ви, потърсете съдействие и дискретно помолете другите от компанията да го възпират от неразумни действия.

4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен – който да замести титуляря, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол.

5. Осигурете си съдействието на родители или други ваши близки.

6. Не се съгласявайте инцидентно, след еуфорията на абитуриентския бал, да се качите в автомобил, управляван от неправоспособен или употребил алкохол водач.

7. Не се съгласявайте със спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично, поради превишена скорост и неадекватност от високия градус на настроението, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето.

8. При опити, от страна на шофьора да демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение на фарове, не оставайте безучастни към заплахата от катастрофа.

9. В случай, че лично шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите за състезаване с останалите и като тях да демонстрирате пълно неуважение към правилата. Не се подвеждайте от водачите на другите автомобили в колоната да преминавате при червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder