Официално разследват МВР относно съмнителни обществени поръчки

Официално разследват МВР относно съмнителни обществени поръчки

Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ се е захванала да разнищи обществени поръчки на МВР.

Разследва поръчките, след сигнал на неправителствената организация Антикорупционен фонд. Имат се предвид две поръчки, съобщават от actualno.com.

Едната е за 460 противоударни каски, с визьор, като цената е малко под 430 хиляди лева, бед ДДС.
Вторият договор е за доставка на противоударна каска с визьор – 330 броя и цената – 296 670 лв., без ДДС, но със срок на изпълнение 12 дни, като договорът е изпълнен в определения срок.

Съмненията са, че се касае за поръчки с много завишени цени.
А изпълнението на първата поръчка – за каските с визьор е забавено със 128 дни, за което е платена неустойка, в размер на 32 995,84 лв., от изпълнителя.
Допълнителни съмнения при провеждането на двете процедури произтичат от факта, че спрямо наличните данни в Търговския регистър, изпълнителят „ПАНОВ“ ЕООД е със съвсем различен предмет на дейност, от предмета на обществената поръчка.

„Експертният анализ на цените на свободния пазар на това специализирано оборудване с идентична техническа спецификация сочи, че те не надвишават 150-200 долара за единичен брой най-висок клас модели противоударни каски с визьор, а за сравнение – най-масовите предлагани модели са значително под 100 долара за единичен брой“, това информират от инициативата.
Налице са и още съмнения за манупулации.

Разликата в гаранционния срок на доставените стоки е съществена, между двата договора.
По първия договор от 2016 г. срокът е 2 години от датата на подписване на приемо-предавателния протокол, докато в договора от 2017 г. срокът е 5 пъти по-дълъг за същия продукт, със същата техническа спецификация – 10 години.

Максималният възможен срок на гаранция довежда до това, че участникът „ПАНОВ“ ЕООД получава максимален брой точки, при оценка на подадената оферта.
Взети под внимание са аргументите на Антикорупционния фонд и е взето решение да се възложи финансова инспекция в Дирекция „Управление на собствеността и социални дейности“, към МВР.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder