Психолози и логопеди дават безплатни консултации на видинските деца

Психолози и логопеди дават безплатни консултации на видинските деца

В Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, във Видин, започнаха безплатни консултации, предадоха от bnr.bg.

Те се провеждат от логопеди и психолози в рамките на инициативата Дни на отворените врати, която е посветена на дейността на центъра и новите моменти, свързани с разширяване на превантивната и диагностичната работа, това каза директорът Ася Петрова:

„Става въпрос за това, че колкото по-рано се открият проблемите в детското развитие, толкова прогнозите са по-добри, толкова по-лесно проблемите могат да се преодолеят и детето да се вгради в образователната система. Именно от това е провокирана нашата инициатива и затова сме насочили нашето внимание главно към консултации с логопед и психолог на деца в ранна детска възраст – от 4 до 7 години, както и в училищна възраст – от 7 до 10 години. Искам да призова родителите, без да се притесняват, да се обръщат към нас. Ние няма да дадем някакви задължителни предписания, нашите действия са по-скоро препоръчителни, правото е на родителя да вземе своето решение.“

Консултации за изследване на детската тревожност ще провеждат психолозите на центъра. Първите индикации за тревожност са свързани с необяснима промяна в детското поведение, съобщи Петрова:

„Най-важната индикация е, когато детето се променя и това е необяснимо за родителя. Мога да кажа, че такъв сигнал би могло да бъде едно мълчание, липса на желание за контакт, както и прекалена емоционалност, хиперактивност, желание да упражнява „юмручно право“ и други поведенчески прояви. За мен най-важният белег е някаква промяна, която е необяснима за родителя и той може да се консултира с психолог.“

С помощта на психолога и препоръчаната от него терапия, тревожността при децата може да бъде преодоляна.

Консултации за оценяване на четенето – разбиране и декодиране за ученици от 1 и 2 клас, са включени също в програмата на иницативата Дни на отворените врати в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. Те се провеждат от Юлия Димова – логопед.

„Това е методика, която изследва четенето на ученици от 1 и 2 клас, за да можем да вземе някакви мерки, ако има нарушения в тази област. Колкото е по-рано, толкова е по-добре, за да не се задълбочат нещата и да дадат отражение на цялостното обучение на тези деца… Апелирам за една превенция на четенето, писането и говора.“

В Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в област Видин работят 29 специалисти, подпомагащи 230 деца с различни езиково-говорни, поведенчески проблеми и такива, свързани с усвояването на учебния материал.
Може да се запознаете с тях и работата им по време на инициативата Дни на отворените врати, която ще продължи до 18 май, в петък.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder