Спасителните акции по издирването на Боян Петров, бяха прекратени

Спасителните акции по издирването на Боян Петров, бяха прекратени

Днес към Шишапангма, отново летя хеликоптер, но българският алпинист не беше открит.

Участник в операцията съобщи, че спасителната акция за изчезналия в Хималаите български алпинист, Боян Петров, е прекратена, съобщават btvnovinite.bg.

Екип от трима души, днес, са облетели района от базовия лагер до Лагер 3, за последен път, в продължение на час и половина, но без резултат.

И днес наземните спасители са обходили ниските части на планината.

От екипа на алпиниста ни в България посочват, че последната дума за прекратяването на акциите, все пак, ще бъде на китайските спасители.

Според информация от компанията, участваща в издирването по въздух, днешното облитане на върха вероятно, обаче, ще бъде последно.

Боян Петров така и не беше открит, след дни търсене и две седмици в неизвестност. Според алпинисти, възможно е той да е паднал в цепнатина по пътя към върха, която, в последствие, е била затрупана от сняг.

По думи на жената до българския ни алпинист, разигралата се ситуация – издирвателната акция, изнизаните дни, всичко това е представлявало една съдбовна битка – битка между нея и планината, в която не ѝ се е искало планината да надделее и да вземе последната си дума.

„За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем, знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!“, публикува във „Фейсбук“ Кирил Петков, близък приятел нашия алпинист, който участваше в търсенето на място.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder