Премиерът Борисов и ГЕРБ – осъдени да платят 5 000 лв. на депутатката от БСП и журналист Елена Йончева

Премиерът Борисов и ГЕРБ – осъдени да платят 5 000 лв. на депутатката от БСП и журналист Елена Йончева

Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят 5000 лева на депутатката от БСП и журналист Елена Йончева.
Това беше решението на съдия Иво Вътев, от Софийския районен съд (СРС), по делото за непозволено увреждане, което Йончева заведе срещу Борисов и управляваната от него партия, съобщиха от news.lex.bg.

А то се базира на две изказвания на Борисов, в предизборната миналогодишна кампания – в Бургас, на 10 март и на 12 март във Варна, в които той заявява, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за интервюта на Йончева.
Съдът е приел за доказано, че на депутатката са нанесени вреди от първото изказване на Борисов, по време на събитие в Бургас, където той казва „Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю, държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“.

Следваща негова реплика от събитието, с която съдът приема, че е увредил Йончева, е – „бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава“, в която е визирана и връзката на журналистката, в миналото, с бившия премиер Сергей Станишев.

Решението на съда е от 17 май, точно месец след последното заседание по делото и с него Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят солидарно на Йончева обезщетението от 5000 лева, както и разноски за 825 лева. Нейният иск беше за 20 000 лева, но не е бил уважен в цялост. Затова Борисов и ГЕРБ също имат право на разноски. Те бяха представлявани от Марин Марковски и Божидар Терзийски, но по делото не са били представени доказателства за сключен договор, както и за извършено плащане на хонорар, заради което не им е присъдено нищо.

Пред съда Йончева твърди, че правителството никога не ѝ е плащало пари за интервюта или за правенето на документални филми и репортажи, а тези твърдения на Борисов са накърнили честта, достойнството, авторитета, доброто име и репутацията ѝ на общественик. Искът срещу ГЕРБ е заради това, че Борисов говори от името на партията.

Борисов и защитата му оспориха правото на Йончева да иска обезщетение за непозволено увреждане, като пред съда обявиха, че в речта си, в предизборната кампания, той говорел общо за плащани пари, не в частност за нея. Според тях, дори и съдът да приеме, че е налице увреждане, то искът е прекомерно висок, защото върху Йончева от години тегнели съмнения, че в кариерата си е била облагодетелствана от своят връзка със Станишев. Освен това, като публична личност, трябвало да има и по-висок праг на търпимост към критика и да не се засяга от нея.
Според ГЕРБ пък отговорността по Закона за задълженията и договорите е алтернативна и тя не може да се претендира като солидарна.

В хода на делото беше назначена експертиза, която да установи дали в множеството публикации, репортажи и записи от тези предизборни изяви на министър-председателя, той е казал точно тези думи. Борисов и ГЕРБ са оспорили, например, че запис на известна наша телевизия е бил монтиран и затова е негоден като доказателство.
Съдът е отхвърлил възражението, като любопитното в случая е, че се позовава и на разпитания като свидетел Никола Николов, който работи в пресцентъра на ГЕРБ. В показанията си той сам е потвърдил, че премиерът е изрекъл точно тези думи, в Бургас, заради които Йончева претендира за обезщетението.

В своето решение, съдът посочва, че репликите на Бойко Борисов са били недвусмислено и ясно насочени, именно към Йончева и публиката е стигнала до такъв извод, без да се прибягва до интерпретации.

„Изречените от първия ответник думи в своята цялост не представляват оценъчни съждения, а твърдения за осъществили се факти – че държавата е заплащала на ищцата милиони за взето от последната интервю, както и съждение, че поведението на ищцата е в конфликт на интереси, изводимо от съжителството на ищцата с действащ преди 2009 г. министър – председател на Република България. Твърденията са конкретни – заплащане на парична сума, надхвърляща един милион за интервю, взето от ищцата, в качеството ѝ на журналист“, се съобщава в решението на СРС.
Борисов и ГЕРБ са получили съдебни удостоверения, за да могат да искат от Министерството на финансите и Държавна агенция „Разузнаване“ документи, с които да докажат платените пари на Йончева, но такива доказателства така и не били получени. Само от БНТ изпратили договорите с Йончева, но и от тях не се доказва, че държавата е плащала такива суми на журналистката, за взето интервю.

Съдът е приел и, че виновното поведение на Бойко Борисов е при изпълнение на неговата работа, а тя му е възложена от партията ГЕРБ, която се управлява от него. Решението на съдия Иво Вътев може да се обжалва пред Софийския градски съд.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder