Качество на водата, която пием. Ефективно ли се охраняват водоизточниците у нас?

Качество на водата, която пием. Ефективно ли се охраняват водоизточниците у нас?

Можем ли да сме спокойни за качеството на водата, която тече от чешмите и която пием?

Язовирите „Искър” и „Бели Искър”, които са обекти от националната сигурност имат охрана – бариери, жива охрана и дори кучета, съобщават btvnovinite.bg.

Над 260 000 изследвания на водата са направени за 2017 година. Те сочат 3,6 % отклонения в микробиологията, а 6,8 % – в радиологията и физико-химията.

33 заповеди са издадени – за временно спиране и ограничаване в ползването на питейната вода. Отклонения най-често има там, където ВиК мрежата е амортизирана или в малките зони.

При отклоненията в химичния състав, най-често става въпрос за проблеми с нитрати, манган и желязо, цвят, вкус, мирис, мътност, флуор и хром.

Язовир „Боровица” доставя вода на Кърджали, Момчилград и още 50 села, което го прави стратегически обект под засилена охрана и денонощно видеонаблюдение.

Достъпът до него е ограничен. Левият бряг е недостъпен, но по десния има път, ограден с мрежа.

Въпреки видимите пропуски в охраната, от ВиК – Кърджали, които стопанисват съоръжението, смятат, че от чешмите на хората не може да потече отровна вода.
Възможно е да има такъв риск, но трябва да се вземе под внимание, че преди да стигне до потребителите, тя се пречиства, минава през пречиствателната станция. Там постоянно се вземат проби и се анализира, така че ако има елементи, които са вредни, се вземат мерки”, заяви Славчо Славков, управител на ВиК – Кърджали.

Питейната вода за мездренското село Игнатица се стича в резервоари от Ржана планина. Достъпът до един от резервоарите, които събират планинска вода за част от жителите в село Игнатица, е съвсем свободен, ограда няма, а с малко усилие тежкият циментов капак отгоре може да се вдигне.

Охрана на водоизточниците никога не е имало, казват хората, но все пак отбелязват, че преди на всеки резервоар е имало катинар, а сега няма. И въпреки че хората в селото си имат доверие, винаги имат едно наум.

На територията, за която отговаря ВиК – Враца, има над сто подобни водоизточника. От там пресметнаха, че за денонощната охрана на всички ще са нужни над хиляда души, което, от своя страна, е немислима инвестиция и би довело до още по-драстично поскъпване на услугата.

Жива охрана пази хидровъзела „Среченска бара” и помпената станция в Добри дол. Останалите съоръжения, които подават питейната вода в областта, са защитени с ограда. От ВиК дружеството обаче са наясно, че често са обект на кражби.

Много врати сме подменили, но след това след нас се разбиват и просто вандалщината е ужасна. Вземат се предимно мрежите за определени търговски цели, вратите се свалят също за търговски цели”, съобщи инж. Илия Методиев, от ВиК – Монтана.

От там реагираха светкавично и заключиха шахтата същия ден. Мястото около нея ще бъде изчистено до дни.

Водата, в крайна сметка, е част от националната сигурност, което означава, че ВиК операторите и държавата, чрез своите публични институции, задължително трябва да имат грижата за охраната. Виждаме, че имаме пропуски„, посочи Йоанис Партениотис – председател на Борда на директорите на ВиК – Бургас.

В по-значимите водоизточници, би трябвало да има и жива охрана, обясни и инж. Иван Иванов – председател на Българска асоциация по водите. По негови думи всички експерти знаят, че има проблем с изпълнението на наредбата, която е отпреди почти 20 г.

Основният проблем е в това, че при заварено положение – при съществуващи водоизточници, трябваше в рамките на 10 г. да се учредят тези санитарно-охранителни зони. Това предполагаше земята около тях, особено в пояс А, да бъде национализирана – трябваше да бъде изкупена или от държавата, или от общините , за да може ВиК операторът да направи съответното ограждение. На повечето места това не се е случило и ВиК операторът няма право да прави ограда, в чужда земя”, допълни още инж. Иванов.

Според Партениотис има контрол, който е паралелен – от страна на ВиК операторите и от регионалните здравни инспекции.
ВиК операторите вземат проби и следят за качеството на питейната вода. С такава лека ръка да застанем и да кажем, че много лесно може да замърсим и да направим беля, с която да имаме епидемия или да всеем паника сред хората, това граничи с национално предателство и застрашава националната сигурност”, категоричен е в изказването си той.

По негови думи такива деяния трябва да подлежат на санкция и да бъде помислено внимателно как да се променят някои законови норми, включително и Наказателният кодекс.
Не трябва да има законодателни промени, а трябва да се изпълни наредбата, заради което трябва всички отговорни институции да се ангажират”, коментира обаче инж. Иванов.

Убеден съм, че ВиК операторите навсякъде са изготвили необходимите скици и планове за огражденията и са ги подали в „Басейнова дирекция”, която трябва да ги одобри. В следващия момент се блокира целият процес, а именно – да се отчужди земята, тоест държавата трябва да намери тези средства и да отчужди земите, за да се изградят навсякъде санитарно-охранителни зони”, аргументира се той. „След това идва моментът с поддръжката, където има проблем, който трябва да бъде решаван през бизнесплановете на ВиК операторите”, допълни инж. Иванов.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder