Топ вести
03.12.2023 - Програма за отбелязване на Коледните и Новогодишни празници във Видин
01.12.2023 - През декември всеки ден е Коледа с мобилното приложение на Yettel
01.12.2023 - Днес ще грейнат светлините на коледната елха във Видин
01.12.2023 - Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти, саниране и проектиране в бюджета за 2024 г.
01.12.2023 - Министър Асен Василев: България се стреми в следващите 4-5 години да навакса нивата на заплатите до 70% от средноевропейските
01.12.2023 - Кампания за ограничаване разпространението на грипа организираха във Видин
01.12.2023 - Читалището в село Градец отбеляза 95 години от създаването си
01.12.2023 - Вечната класика по Коледа: как да приготвим вкусно свинско със зеле?  
01.12.2023 - Последен ден за плащане на авансовите вноски за 2023 година
01.12.2023 - Възраждане обжалва пред върховния административен съд резултата от изборите за кмет на Монтана
Областният съвет на БСП-Враца, с искане за касиране на изборите в с. Галиче

Областният съвет на БСП-Враца, с искане за касиране на изборите в с. Галиче

С решение №272, от 28 май тази година, на ОИК в Бяла Слатина, Страхил Стоянов /ГЕРБ/ е обявен за кмет на село Галиче.
Спечелените от него гласове, на неделния балотаж, са 497, с 26 повече от претенда от БСП, за поста – Веселин Тушинов. 15 е общият брой на пуснатите в урните недействителни бюлетини, предадоха от zovnews.com.

С решението на ОИК, изборджийската дилема трябва окончателно да е приключена, но дали?! Областната организация на партията-майка започна окомплектоването на сочещи нарушения документи, от двата тура на вота в Галиче, именно за да поиска касирането на изборите от апелативните магистрати.

Освен нарушенията, за които ОИК и ЦИК многократно бяха сезирани по време на на двата тура, има и такива, които ще предадем на прокуратурата, за търсене на административна отговорност. Например, в официалните книжа, като придружители фигурират лица под 18 години“, съобщи председателят на Областния съвет на БСП Иво Лилов.

„Протоколът от бъдещето“ е едно от нарушенията в Галиче, за което ще се иска касиране на изборите. ОИК отказа да търси лична отговорност, по този случай, на членовете на сгафилата комисия, но те са глобени след намесата на ЦИК.

Това е знак, че не става дума за административно нарушение, а за наказуемо по НК престъпление.“, изкоментира Лилов.
Друг посочен факт от него е този, че бащата на депутата от ГЕРБ Красен Кръстев е участвал в комисия, в която, на първи тур, гласовете за претендента на партията на Б.Б., са били 4 пъти повече. Но прегрешението на ОИК било, че отказали да спрат работа, въпреки многобройните сигнали за нарушения.

Най-важна стратегически, на тези избори, в Галиче, се оказва секцията на хората с увреждания или т.нар. /Подвижна секция/.
По твърдение на БСП, в списъка за посещение по домовете имало и лица с не толкова тежки болести. По този начин, спирайки ги да влязат в секция, по-лесно били манипулирани индивидуално.

Оказва се обаче, след преброяване на гласовете, в подвижната секция, че БСП са получили 12 гласа, от 48-те, докато на първи тур предпочелите Тушинов били само трима.

От друга страна, самите избори и кампанията в с. Галиче, преминаха без кебапчета и напомпани силиконови изпълнителки.
Според местни, мургав дилър плащал до 50 лв. на калпак и за двамата претенденти, едновременно. Така давал гаранции за спокойствие в махалата, независимо от името на кмета.
Отново според местните, игрална зала, миналата събота, подкрепяща единия от претендентите, разрешила да покрива залозите на „отадедените на каузата“ хора.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder