Румен Радев – Да се потърси отговорност от политиците, които излагат на риск живота на военните

Румен Радев – Да се потърси отговорност от политиците, които излагат на риск живота на военните

Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици, които, преследвайки користни политически интереси, със своите решения, излагат на риск живота и здравето на българските военнослужещи.“

Това заяви президентът Румен Радев при посещението си във Военномедицинска академия – София, където се запозна със състоянието и разговаря с офицерския кандидат Алексей Каменов – бордният техник на вертолет Ми-17, ранен при трагичното произшествие в авиобаза „Крумово“, предадоха actualno.com.

Президентът изрази съболезнованията си на семействата, близките и колегите на загиналите авиатори.

Капитан Неделчев и капитан Панталеев ще останат в паметта ни като достойни мъже и офицери, загинали при изпълнението на служебните си задължения“, посочи той.
На въпрос дали е останало нещо неизказано, след многократно отправяните от, негова страна, призиви да се вземат мерки за поддръжка и модернизация на старата техника, за демотивация на летателния състав и за закупуването на ново въоръжение, държавният глава апелира да няма политически спекулации, тъй като от утре останалите пилоти ще продължат да летят.

Длъжни сме да продължаваме да сочим проблемите и да настояваме за тяхното решаване. Многократно през годините алармирах, че ще стигнем до това положение да загиват летци. По тази причина направих и три Консултативни съвета, посветени на Българската армия, за да се промени нещо“, наблегна Румен Радев.

Президентът добави, че решаването на тези проблеми налага адекватни действия и отговорно държавническо мислене.

Министър Каракачанов е поставен в едни политически, финансови и правни рамки, от които той повече от това, не може да направи. Както виждате, мнозинството прекрати модернизационните процеси в Българската армия, върна ги в нулево положение, в изходна точка. Предвидените за тези проекти – стотици милиони, изтекоха, вместо да отидат за ремонт на техника, въоръжение и за подготовка, те пак отидоха за саниране„, заяви държавният глава.

След забавянето на проектите, ще отнеме поне още две години, за да се реализират, а това ще оскъпи офертите, по негови думи.
Това означава повече средства, вложени в стара техника, която няма съвместимост и способности и по-малко средства за подготовка.“

Президентът Радев добави още, че се отдалечаваме от възможностите, които трябва да имаме:
Рискът от тези политически решения носят военните, затова казвам, че лобизмът убива.“
Той обяви, че летците са хора, посветили се на тази професия и за разлика от други, в държавата, са осъзнали дълга си към българския народ, изпълнявайки го най-отговорно.
Румен Радев изрази надежда, че те ще съберат сили и отново ще работят за народа си, апелирайки политиците да се поучат от тях, в отговор на въпрос за психологическата обстановка в авиобазата и колектива.
Във връзка с катастрофата, той разговаря, във ВМА – с началника на лечебното заведение Венцислав Мутафчийски и с министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder