Военен хеликоптер Ми-17, падна край Пловдив и взе жертви

Военен хеликоптер Ми-17, падна край Пловдив и взе жертви

Военен хеликоптер Ми-17 падна снощи, в района на авиобаза „Крумово“, край Пловдив.
Продължава разследването на катастрофата на летище „Крумово“, съобщиха dariknews.bg.

Около 20.30 часа снощи, при планов полет, по неизяснени към момента причини, вертолет Ми-17 пада от около 50 м. височина. Екипажът на борда е от трима военнослужещи.

Хеликоптерът е водил военния парад, в София, на 6 май. При тежката катастрофа загинаха двама военни, а един е ранен.
Най-вероятната причина за инцидента е техническа неизправност.

Машината губи баланс и пада за секунди, след което избухва в пожар.
Всичко е станало много бързо и дори самите пилоти не са имали възможност да реагират и подадат сигнал. Най-вероятно става въпрос за авария в машината, а не за грешка на пилотите“, коментира снощи военният министър.

Хеликоптерът целият ден е изпълнявал тренировъчни задачи. Преди този полет на него са летели други екипажи. Този екипаж е трябвало да извърши тренировка по спасяване. В един момент се устремява бързо към земята. Хеликоптерът е в изправност, на въоръжение в Българската армия от 1989 г., през 2016 г. е минал ремонт. Двамата пилоти са много опитни, с дълъг стаж зад гърба си“, заяви Каракачанов.

На мястото на произшествието са изпратени екипи на пожарната и линейки. Единственият оцелял – Алексей Каменов, се е спасил сам. Състоянието му от тази сутрин е стабилно, съобщават от Военномедицинска академия, където е бил транспортиран. Мъжът е адекватен и контактен. Продължават изследвания, както и вторични прегледи.
Очевидци са съобщили, че вертолетът се е завъртял на 180 градуса, а след това последвало рязко падане, казва командирът на базата – бригаден генерал Димитър Иванов.
Никак не е леко на близките им, но и на мен ми е трудно и не знам как се преживява такава загуба“, посочи още генералът. Той уточни, че командирът на екипажа, кап. Пламен Пантелеев, е роден през 1970 г., кап. Стоян Неделчев през 1973 г., а бордният инженер Алексей Каменов е роден 1971 г.

Военно-транспортният хеликоптер Ми-17 е 30-годишен и можел да лети още 200 часа, преди да му бъде направен отново ремонт. Водел е парада на Гергьовден и е собственост на авиобаза „Крумово“. Миналата година е преминал ремонт в ТЕРЕМ „Летец“, в София. В армията има още пет такива хеликоптери.

Премиерът Бойко Борисов и от Министерството на отбраната изказаха съболезнования на близките на загиналите, по време на изпълнение на служебния си дълг.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder