Здравната каса въведе ограничение за лъчетерапията на онкоболните

Здравната каса въведе ограничение за лъчетерапията на онкоболните

Хиляди пациенти е възможно да се окажат в листи на чакащите за животоспасяващото лечение, предадоха bTv.

Скандал заради лимити за лечението на онкологични заболявания. Здравната каса въведе лимити, засягащи всички центрове за лъчелечение у нас.

Решението касае хиляди онкоболни в страната, които може да се озоват в листи на чакащите.

Мярката предизвика напрежение, тъй като не е съгласувана с гилдията на лъчетерапевтите.

У нас онкоболестите поразяват над 30 000 души годишно, а повече от половината болни имат нужда от лъчетерапия. Само преди няколко години беше закупена високотехнологична апаратура за такава терапия, за милиони левове.
След наложените ограничения от Здравната каса, обаче, десетки хиляди българи ще се наложи да чакат ред за животоспасяващото лечение.

Отворен път кой кога да се лекува ще дават не лекуващите онколози, а комисия на Здравната каса. В случай, че пациентите надвишават наложените лимити, лечението им ще бъде отлагано за следващите периоди.

Мая Стоилова, преборила два пъти рака, е на мнение, че наложената мярка отнема правата на болните за получаване на най-доброто лечение навреме.

А целта на ограниченията – икономия. Спестената сума била едва около 8 милиона лв., при общ бюджет на Здравната каса – близо 4 милиарда годишно, изчислява националният консултант.

Все пак сме положили Хипократова клетва и трябва да се грижим по най-добрия начин. Което означава, че и след изчерпване на лимитите, ние ще ги лекуваме по най-добрия начин. Но това води до по-големи разходи”, посочи Румен Лазаров.

Според медицински лица, лимитите ще увеличат наплива за скъпо лечение в чужбина, което държавата ще бъде длъжна да плаща, отново.

От Касата съобщиха, че определените месечни обеми дават възможност за планиране на пациентите, които се нуждаят от този тип лечение. Гарантират, че няма да има онкоболни, останали без нужната терапия.

Ще има лимит и върху ПЕТ-скенерите, освен ограничения достъп до лъчетерапия.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder