Топ вести
30.09.2023 - Генерал Атанас Атанасов: Промяната във Видин идва с Любен Иванов 
28.09.2023 - Български туристически съюз и Yettel дигитализират 100-те национални туристически обекта
28.09.2023 - От 1 октомври плащанията към НАП ще се извършват по нови банкови сметки на БНБ
28.09.2023 - Отчетоха резултатите по проект „Устойчиво развитие на услугите за социално включване в Община Видин“
26.09.2023 - Децата от училищата в 4 села в областите Видин и Монтана получиха безплатни лаптопи
26.09.2023 - Коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България регистрира листите си с кандидати в община Видин
26.09.2023 - НАП спря над 150 сайта за онлайн залагания без лиценз
26.09.2023 - Видинската болница с обновен кърмачески сектор /снимки/
25.09.2023 - Любен Иванов е кандидатът за кмет на Видин на „Продължаваме промяната-Демократична България“
25.09.2023 - Разследват палеж на лека кола във Видин
Над 95 % анкетирани работодатели, у нас, предоставят вода на служителите си

Над 95 % анкетирани работодатели, у нас, предоставят вода на служителите си

Работещите борят следобедната умора с вода.
95,6% от анкетираните компании – членове на Българската асоциация за управление на хора, отговарят, че предоставят вода на служителите си като част от своята политика за грижа за персонала.

Проучването има за цел да установи нагласите, спрямо хидратацията на работното място, през летните месеци. Висок е и процентът на работодателите, които са посочили, че осигуряват кафе на работното място – 85,6%, а близо 1% планират да го направят в бъдеще.

Профилът на компаниите в проучването е разнообразен, като сред тях има добивни, фармацевтични, химически, консултантски, софтуерни компании, търговски вериги, банки, медии, куриерски компании и други.
Тенденцията е част от стремежа на работодателите да осигуряват здравословна работна среда и да повишават производителността на персонала си. Със сигурност се наблюдава повишаване на процента работодатели, които предприемат подобни стъпки и тенденцията е – такива условия, скоро, да се превърнат в обичайни“, обясни Детелина Смилкова, Председател на Асоциацията.
Същото мнение подкрепя и Деница Андонова, Сертифициран специалист по здраве и уелнес на работа от Американската асоциация по здраве и уелнес и магистър по трудова и организационна психология. Тя посочва, че хидратацията е основен елемент от здравето на работното място и ефикасно средство срещу следобедната умора. Водата подобрява тонуса, концентрацията и настроението, а това се отразява позитивно на атмосферата в офиса.
Добрата хидратация е необходима за поддържане на телесната температура, обмяната на веществата, физическата и умствена активност, запазването на добрия външен вид и здраве, включително за пречистване на тялото и изхвърлянето на ненужните вещества.
Ако не пием достатъчно вода и тялото ни губи повече, отколкото приема, се появява недостиг в организма – дехидратация. Обикновено жаждата е един от първите симптоми на организма, че дехидратацията вече е настъпила. Сред негативните последствия от нея са, също така, чувство за умора, отпадналост, главоболие, понижена концентрация, раздразнителност, глад за сладки храни и др.
Често тези симптоми на работното място се проявяват, в следобедните часове, когато се наблюдава спад в енергията. Ето защо специалиастите препоръчват да не се изпуска обедната почивка, както и да се съчетава с разходка на чист въздух, поддържане на чистота на работното място, избягване на тежка храна и недоспиване, както и прекомерна консумация на кофеинови напитки.
Кофеинът има редица ползи, но приемът му води до дехидратация, която следва да се компенсира с достатъчен прием на чиста вода. Добре е кафето на работното място да е придружено от 1-2 чаши вода, за да може да се поддържа правилният воден баланс на тялото.
Редовният прием на вода спомага също – за поддържането на оптимално тегло, повишава имунитета и устойчивостта ни на стрес, съдейства за ефективността и концентрацията на работното място. В допълнение, добрата хидратация повишава настроението и ни кара да се чувстваме по-енергични и щастливи през целия ден. А това е плюс както за работещите, така и за техните работодатели.

Данните обобщават отговорите на 90 компании, членове на Българската асоциация за управление на хора, анкетирани в периода между 4 – 14 юни 2018 г.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder