Топ вести
07.12.2023 - Враца подготвя поредното издание на Празник на врачанските вина, ракии и мезета
07.12.2023 - Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост
07.12.2023 - Разследват телефонна измама за над 69 хил. лева
07.12.2023 - Двама водачи на леки автомобили са настанени с фрактури в лечебни заведения след ПТП в гр. Вълчедръм
07.12.2023 - Остават броени часове до Концерт-спектакъла „Коледна суматоха“
07.12.2023 - Вкусно коледно меню за по-малко от 50 лв.? Мисия възможна с Lidl
07.12.2023 - Пиян младеж се блъсна в дърво край Оряхово
06.12.2023 - В Чирен бе осветен курбан за здраве и благополучие
06.12.2023 - Спортният клуб УШУ – Монтана спечели общо 17 медала от Републиканското първенство по Ушу и Кунгфу в Пловдив
06.12.2023 - На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква
Ердоган се окопава на власт, в Турция – още на първи тур, с 57 %

Ердоган се окопава на власт, в Турция – още на първи тур, с 57 %

Висшата избирателна комисия на Турция потвърди неговата победа, предават bTv.

Турският президент Реджеп Ердоган спечели вота за президент, още на първи тур, като получи 57% от подкрепата на избирателите.
Висшата избирателна комисия на Турция потвърди победата му.

Стотици хиляди симпатизанти на управляващата Партия на справедливостта и развитието се събраха снощи на митинг, в Истанбул и отпразнуваха избирането му.

10-процентовия праг прескачат пет политически партии и влизат в парламента. Най-много гласове, след партията на президента, печели основната опозиционна Народно-републиканска партия.

Партията на Ердоган обаче губи своето мнозинство и остава с 293 депутати в Меджлиса.

В речта си, сред симпатизантите, Ердоган обяви, че Турция е преминала още една проверка за демокрация, давайки пример за целия свят.

Опозицията, обаче, не приема резултата от изборите. Днес се очакват изявления на основната опозиционна партия – Републиканската.

Формално, чисто технически не констатирах огромни нарушения, но този страх и напрежението, което витае у хората, със сигурност ще окаже влияние върху вота”, обяви Борис Ячев, наблюдател на Парламентарната асамблея на ОССЕ, в Истанбул.
По негови думи е имало изключително засилено полицейско присъствие, свързано с проверка на документи и на възможността на хората да гласуват.

По време на самия вот, в 22-те секции, които посетих, представителите на наблюдателите, на опозиционните партии и на неправителствени организации нямаха куража да споделят пред самите членове на секционните комисии за нарушенията, на които са били свидетели, а изчакваха отвън в коридора, за да кажат”, заявява Ячев. Допълни, че се касае за нарушения, свързани с натиск от страна на представители на секционните комисии да се гласува в определена посока, със задължението да се снима вотът, за да се покаже явно впоследствие и броенето. „Направи ми впечатление, че основно млади жени бяха представители на опозицията и на неправителствени организации и те имаха куража да дойдат при мен, за да споделят наблюденията си”, посочи той.

Премиерът Бойко Борисов поздрави, в телефонен разговор, президента Ердоган за изборната победа.

Борисов е подчертал, че „изразената воля на турския народ ще бъде основа за стабилното и консолидирано развитие на Турция, във всички области“.
Изразил е и удовлетворение от засилените контакти между България и Турция, в последните години и е посочил, че разчита активното двустранно сътрудничество да продължи.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder