Омбудсманът дава на прокурор новата цена на парното и тока

Омбудсманът дава на прокурор новата цена на парното и тока

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне със заместник-главния прокурор и ръководителя на Върховна административна прокуратура, Ася Петрова, относно решенията на Комисията за водно и енергийно регулиране /КЕВР/, за повишаване на цените на тока и парното, предадоха news.

Вчера КЕВР обяви новите цени на електрическата и топлинната енергия. Средното покачване на цената на топлинната енергия е с 7,33 %, а на електрическата 2,03 %.

КЕВР продължава своята любима практика да коригира цените на парното и тока, само когато посоката е увеличение, но когато цената на природния газ се намалява, няма съответно намаляване на цените на тези услуги, от първа необходимост за българските граждани“, съобщава Манолова.
Като пример, тя дава – намалението от 7,29 % на цената на природния газ, за четвъртото тримесечие на миналата година, не е било отразено в цените на тока и парното.

Също, по време на обсъждането, за повишаване на цените на парното и ел. енергията, не е било ясно какво ще е увеличението на цената на природния газ. Според националния омбудсман, самото обществено обсъждане е било формално проведено.

Сезирали сме и Конституционния съд, атакувайки текста, който не дава право на гражданите да обжалват подобни решения, които касаят бюджета на техните домакинства. Единствената възможност, която остава за правна реакция, е през прокуратурата, която ако намери достатъчно основания, може да протестира тези решения на КЕВР“, посочи Мая Манолова.

За напомняне, в края на юни, стана ясно, че 10.81 % ще бъде увеличението, което КЕВР определи за цената на природния газ на „Булгаргаз“, след като поискаха 18 % увеличение от дружеството. Иван Иванов, шефът на държавната комисия, увери, че комисията използва всеки един механизъм, с който да защити интересите на бизнеса и обществения интерес.

От БСП поискаха, по-рано, оставката на шефа на КЕВР, поради отказа на КЕВР да вземе отношение по сделката за ЧЕЗ, която е тъмна и задкулисна от началото до края, според социалистите.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder