Плажната ивица на Приморско – замърсена с катранени топчета

Плажната ивица на Приморско – замърсена с катранени топчета

РИОСВ – Бургас извърши проверки по плажната ивица на Приморско, плаж Алепу, Ахелой и Несебър, след сигнали на граждание за наличието на мазутни топчета. Това съобщиха от пресцентъра на Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.

Инспекцията установи наличие на т. нар. катранени топчета и издаде предписание към концесионерите за почистване на плажовете.
РИОСВ отправи питане към „Морска администрация“ – Бургас, като компетентен орган, извършващ контрол за опазване на морската среда от извършени замърсявания, причинени от плавателни съдове.

От отговора се разбира, че вероятно се касае за т.нар. катранени топчета, получаващи се като краен резултат, от естественото обветряване на нефт или нефтопродукти, след престой във водата. След като престоят продължително време на дъното на морето, обикновено се изхвърлят на брега, смесени с разпилени отпадъци в резултат на силен вятър и вълнение, каквото има през последните дни. В това им състояние, тези остатъци не дават възможност да се определи кой е конкретният източник на замърсяването.

Подобни замърсявания често са факт извън териториалното море на Република България, където е невъзможно да бъде проведено разследване. Механичното им събиране от плажа е единственият възможен начин за почистване. За това РИОСВ – Бургас е издало предписание на концесионерите на съответните плажове.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder