БСП поиска оставката на земеделския министър, заради чумата

БСП поиска оставката на земеделския министър, заради чумата

Лидерът на БСП, Корнелия Нинова, поиска оставката на земеделския министър Румен Порожанов, заради заразата с чумата по овцете и козите, в Странджа.

Това заяви самата Нинова, след близо двучасовото заседание на ръководствата на парламентарните групи с министрите на вътрешните работи и земеделието, при председателя на Народното събрание.
Да не си измиват ръцете с господин Илиев /директора на БАБХ, Дамян Илиев/, отговорност носят министър Порожанов и премиерът“, обяви Нинова в парламента.

Тя определи действията на Порожанов като „незаконни“.
Не получихме отговор на научното становище, издадено от центъра към МЗХГ, с което четири доктори, професори и специалисти оспорват, че става дума за заболяване от чума. Искаме да се изясни за какво, точно, става дума“, посочи Нинова. Тя подчерта, че БСП е предотвратила напрежение в Шарково.
Освен опасност от зараза, в момента имаме опасност от гражданско неподчинение, от ескалиране на напрежението и от сблъсъци. Предупредих и, специално, се обърнах към г-н Цветанов: „Дайте всички да успокоим напрежението„, каза Нинова.

Според нея, всички политици трябва да застанат в подкрепа на стопаните и, докато се изясняват обстоятелствата, трябва да се предприемат мерки за карантина и дезинфекция, там, където има съмнение за сега. „Пълен контрол, карантинни мерки. Да се затвори, ако има огнище, за да не се разпръсва в страната. Ако има такова“, съобщи Нинова.
Тя посочи, че по време на съвета, ѝ е обещано, че още днес ще започнат с тези действия.
Междувременно, стана ясно, че депутатите Николай Пенев и Светла Бъчварова от БСП, са задали въпрос до Порожанов, относно компенсирането на фермерите, още на 3 юли. Те питат предвиждат ли се компенсации за стопанства, за които има ограничения за реализация на мляко, заради огнища от чума, както и в какъв времеви период фермерите ще се компенсират.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder