Нова серия протести подготвят майките на деца с увреждания

Нова серия протести подготвят майките на деца с увреждания

Родителите не са съгласни с разработвания в момента закон.

Протестиращите майки на деца с увреждания започват серия от протестни действия. Първата инициатива ще състои на 30 юли, в столицата, под мотото „Бягство от отговорност“. Този протест ще е ефиктивен, по думите им и „брутален“. Още миналия петък те обявиха, че не са съгласни с в момента разработвания закон за хората с увреждания, защото голяма част от текстовете преповтарят текстовете от сегашния закон за интеграция на хората с увреждания.

Майките обявиха, че напускат работната група, която подготвя новият закон за хората с увреждания. Преди нейното вчерашно заседание, част от организаторите на палатковия лагер в София, се събраха пред сградата на социалното министерство и обявиха, че така разписаните текстове са геноцид спрямо хората с увреждания и те няма да участват в него.

Според закона се предвижда оценката на потребностите на даден човек да се прави от комисия към Агенцията за социално подпомагане, информира dariknews. В органите за управление на политиката отново ще влизат национално представителни организации, срещу чието субсидиране и съществуване майките се обявиха.

Децата над 18 години са елиминирани тотално. Това е старият закон с копи-пейст. Ние не можем да участваме в убийството на хората с увреждания. Разграничаваме се от всичко това и излизаме“, заяви Вера Иванова от Конфедерацията за защита правата на децата. В заседанията на работната група, която трябва да подготви новия закон, до края на този месец, продължава да участва омбудсманът Мая Манолова
Тя, обаче, е обезпокоена от крайния резултат, тъй като в проекта не е записано кой и как ще извършва индивидуалната оценка на потребностите, а подкрепата на хората с увреждания се свежда до старите видове помощи за адаптиране на жилище, за медицински изделия, финансова помощ и социални услуги. А текстовете разделят хората на четири групи, според степента и вида на увреждане, подчерта Манолова.

Протестът на майките на деца с увреждания се разраства. В събота, недоволството срещу системата изразиха и майки на деца с увреждания, в Пловдив. Десетки родители се събраха пред сградата на Общината, с искане за достоен живот на своите деца. Протестиращите настояват държавата да приложи справедлив и диференциран подход към нуждите на самите деца, както и потребностите на семействата им.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder