Топ вести
03.10.2023 - Рецидивист от берковския кв. „Раковица“ е задържан за нанасяне на телесна повреда на съкварталец
02.10.2023 - Мъж с опасност за живота след катастрофа в с. Гара Орешец
02.10.2023 - 37-годишен мъж е с опасност за живота след побой в Динково
02.10.2023 - 35 килограма канабис са иззели служители на РУ-Видин
02.10.2023 - Чувствителен риск от забавени плащания в две трети от секторите на българската икономика
30.09.2023 - ЕС глоби TikTok с 345 млн. евро за поверителността на детските данни
30.09.2023 - Генерал Атанас Атанасов: Промяната във Видин идва с Любен Иванов 
28.09.2023 - Български туристически съюз и Yettel дигитализират 100-те национални туристически обекта
28.09.2023 - От 1 октомври плащанията към НАП ще се извършват по нови банкови сметки на БНБ
28.09.2023 - Отчетоха резултатите по проект „Устойчиво развитие на услугите за социално включване в Община Видин“
„Посоки Северозапад“:Великолепните видинските капии днес – смрад, разруха и безстопанственост

„Посоки Северозапад“:Великолепните видинските капии днес – смрад, разруха и безстопанственост

Някога видинските капии, освен впечатляващи със своята архитектура, са допринесли Видин да се сдобие със славата на непревземаем град. В което по време на войните по онова време нагледно са се убедили и турци, и сърби, и румънци. Като част от мащабния отбранителен вал, окончателно изграден през 18-и век във формата на огромен полукръг откъм сушата и затворен с двойни крепостни стени откъм Дунава, уникалните видински капии били входните врати на старопрестолния ни град. И единствените места за преминаване, през опасващия града ров с ширина около 18 м и дълбочина 5-6 м, който се пълнел с вода, но към средата на 20-и век управляващите тогава решили да го запълнят. Капиите, въпреки властовото безхаберие, обаче оцеляха и до днес като блед спомен от някогашното великолепие на Видин. А като как, ще ви го напишем и онагледим със снимков материал.

Спираме се на конкретно на темата с оцелелите откъм сушата четири видински капии (Флорентин, Еничер, Пазар и Стамбол капия, тъй като те се намират в една от най-привлекателните оживени зони на града – в градската градина от стария Балкантурист до Рова край Акджамия. Именно тази част преди три години бе обновена и облагородена по проект за около 6 милиона лева, но капиите продължиха да тънат в смрад, разруха и безстопанственост. И ако тези, които ни управляват и които тепърва ще ни управляват, продължават да консумират дадената им от нас власт все така безхаберно, то уникалните не само за България видински капии ще продължават да са добре познатите ни градски язви. Каквито ще са и след мащабното благоустрояване на централната градска част, дето вече започнаха да ни я правят за близо 12 милиона лева.

Тъжното е, че във всяка предизборна програма през последните 30 години широко се прокламира превръщането на Видин в значим туристически център, а от ден на ден в региона туризмът запада и засега единствено в Белоградчик се усещат за какво става въпрос. По който повод, а може би и по друга асоциация, се досетихме, че по новия проект се предвижда премахването на трите грации пред входа на Съдебната палата. Те, твърдяха по ИванЦеново време, олицетворявали сестрите Вида, Кула и Гъмза, ама повече мязат на древноримски куртизанки. Явно не заработват добре и с основание решиха да ги пенсионират, а и колежките им от по-високите етажи на властта се оказаха доста по-оборотни. Вероятно си имат други приоритети и не им минава през ум да потърсят публично-частно партньорство или някои други способи за социализацията на великолепните и в разрухата си видински капии.

А какво мислите вие по темата, можете да ни пишете на posoki-severozapad@abv.bg.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder