Само за шест месеца  НАП – Видин събра почти 3 милиона лева просрочени задължения за данъци и осигурителни вноски

Само за шест месеца НАП – Видин събра почти 3 милиона лева просрочени задължения за данъци и осигурителни вноски

Преди да пристъпят към принудително събиране публичните изпълнители проведоха 57 срещи и почти 600 телефонни разговори с граждани и фирми от Видинска област, които имат финансови затруднения и не могат да платят в срок своите задължения към държавата, съобщиха от приходната агенция.

До момента по сметкита на НАП Видин постъпиха 2 911 750 лева.Длъжниците, чийто банкови сметки вече се запорирани, при определени условия получаваха разрешение за неотложно плащане. Това е законово регламентиран механизъм, чрез който фирмите получават разрешение да използват част от постъпващите по запорираните им сметки, суми за осъществяване на стопанска дейност, а останалата част се използва за погасяване на публичните им задължения. През 2018 година в НАП – Видин са издадени 12 разрешения за неотложни плащания на длъжници, в резултат на които в бюджета са постъпили 170 хил. лева.
С цел да се защитят интересите на държавата, освен запори на банкови сметки, публичните изпълнители могат да налагат и други обезпечителни мерки. От началото на година в НАП Видин са наложени 20 възбрани на недвижими имоти и 25 запора на движими вещи (МПС, земеделска техника и машини).
В случаите когато не се погасяват просрочените задължения, като крайна мярка се пристъпва към продажба на запорираните активи. За шестте месеца на 2018 година в НАП – Видин са проведени 11 търга за продажба на имущество на длъжници, вследствие на които в хазната са постъпили 122 хил. лева.
НАП съветва гражданите и фирмите с временни затруднения при плащане на публичните си задължения, да потърсят контакт с публичните изпълнители на агенцията, за да бъде намерен приемлив и за двете страни начин за тяхното погасяване.

„Всеки клиент може да провери чрез електронните услуги, предоставяни от агенцията, състоянието на своята данъчна сметка и своевременно да предприеме действия за погасяване на публичните си задължения. Справката за задължения може да се достъпи както с електронен подпис, така и с ПИК код на НАП“, заяват от видинския офис на приходната агенция.

Източник: НАП, офис – Видин

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder