Онкоболни чакат почти два месеца за лечение с кибернож, който не работи

Онкоболни чакат почти два месеца за лечение с кибернож, който не работи

Той е доставен в пловдивската болница, след обществена поръчка от 2015 година, предадоха bTv.

Онкоболни чакат почти два месеца лечение с кибернож в пловдивска болница.
Апаратът, за който са похарчени около 12 милиона лева, не работи. За ремонта му отговаря фирма, спечелила търга за доставка през 2015 година.
Обществената поръчка е за доставката на два апарата за лечение на онкоболни. Обявена е в началото на 2015 година.

Единият апарат е предназначен за Окнологията в София, а другият – въпросният кибернож – за университетската болница „Св. Георги“, в Пловдив, на обща стойност близо 20 милиона лева с ДДС.

Явява се един кандидат – „БУЛ МЕД ИНВЕСТМЪНТ”, създаден година и половина преди обявяването на поръчката.

Печели я и в средата на 2015 година сключва договор с Министерството на здравеопазването. Това е единствената обществена поръчка, която фирмата изпълнява, откакто е създадена, посочва регистърът на Агенцията по обществени поръчки. Фирмата няма публикуван нито един годишен финансов отчет в Търговския регистър.

Киберножът в пловдивската болница не работи от 11 юни, заради повредена част. Все още е в гаранция и за ремонта му отговаря фирмата доставчик. За проблема сигнализира близък на пациент.

Близък на онкоболен разказва, че киберножът не работи, и че за него чакат пациенти, за които всеки ден може да е фатален.

От болницата твърдят, че повредата е установена на 11 юни и заявяват, че въпреки настояването им, в това число и изричните писмени покани, фирмата доставчик не отговаря кога ще бъде сменена повредената част и кога апаратът ще бъде пуснат в действие.

18 онкоболни пациенти са потърпевши от повредата. На някои вече е извършено радиохирургично лечение в други болници. На други, които не могат да пътуват, е предложена алтернативна терапия.
От болницата твърдят, че са сигнализирали Министерството на здравеопазването на 19 юни.

Оттам писмено посочват, че на 28 юни болницата, с копие до тях, изпраща писмо до фирмата, отговорна за поддръжката на апарата.

Всъщност министерството не упражнява контрола, който трябва да бъде. В случая, пациентите изпадат в един колапс, защото не могат да проведат необходимата терапия, която е предписана от специалист, а болницата остава в капан, защото не може да предприеме никакви действия“, съобщава Ангелина Бонева от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Ведомството твърди, че е изискана информация и са провеждани срещи с доставчика и производителя и че своевременно е реагирало на сигналите.

От доставчика „БУЛ МЕД ИНВЕСТМЪНТ” заявяват, че са констатирали повредата в срок. Веднага са поискали от производителя резервна част. Това се потвърждава и от последвало писмо на болница:

В резултат на закъснението на резервната част сме провели дълги преговори с производителя (Акюрей) за доставка и на 27 юни с изненада бяхме уведомени, че правата ни за сервизна и търговска дейност за България са прекратени, с което беше невъзможно да получим въпросната резервна част в срок.“

В последвалото писмо болницата потвърждава, че е била уведомeнa за проблемите на фирмата с продължаването на договора за сервиз.
По договора с министерството, ако за отстраняването на проблема са необходими повече от 48 часа, то „БУЛ МЕД ИНВЕСТМЪНТ” е длъжна да замени временно ремонтираната част със своя, докато протича ремонта.

По договор апаратът може да не работи, поради повреда или профилактика, максимум 240 часа годишно.
В случай, че бъдат надвишени, гаранционният срок се удължава. Мярка, която министерството е предприела.

От здравното министерство твърдят, че при положение, че „БУЛ МЕД ИНВЕСТМЪНТ” не може да изпълни задълженията си по договора, е длъжна да осигури изпълнението им от производителя, в случая „Акюрей”. Той вече е поел ангажимент апаратът да бъде ремонтиран тази седмица.

Eкип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder