Поради липса на лекари, Карлово остава без родилно отделение

Поради липса на лекари, Карлово остава без родилно отделение

От десетилетия оборудването не е подменяно.

Има опасност АГ отделението в Карлово да бъде закрито. Макар, че в родния град на Апостола се раждат около 350 деца годишно, Здравната каса спира финансирането.
Медиците в отделението споделят, че оборудването е толкова старо, че е достойно за музейни експонати, давайки пример с гинекологичния стол, който е на 40 години.

Последното родено бебе, в Карлово, се казва Мартин, а вероятно о ще остане и последното в историята. Най-близкото родилно е на 60 км., в Пловдив. Майката на Мартин споделя, че раждането започнало през нощта и ако е трябвало да отиде до Града под тепетата, може би е щяло да се получи усложнение.

Единственият анестезиолог в родилното отделение на Карлово е д-р Цветан Петров. Трябват поне двама, обаче, за да има АГ-отделение, а заради липсата Здравната каса спира парите.

Д-р Петров, за съжаление, е сам. Друг желаещ да работи, при тези условия, като анестезиолог няма, съобщава bTv.
Стартовата заплата за позицията, от която зависи ще има ли родилно в радиус от 60 км., е 1000-1500 лв. Условията са в пъти по-добри в чужбина. Единственият анестезиолог е на мнение, че не единствено заплащането, но и грижата за сградата, оборудването и средата, отблъскват младите.

Общината е стопанин на болницата. Според градската управа, парите на болницата са незаконно спрени, а гастролиращите лекари на по половин щат, от Казанлък, запълват необходимата бройка анестезиолози.

Според кмета и заместник кмета, зад решението стоят икономически интереси на частни пловдивски клиники. Община Карлово обжалва заповедта на Здравната каса и очаква решението на Административния съд. Именно това решение ще определи в Карлово ще се раждат ли деца, или не.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder