Възобновява се поетапно работата на Търговския регистър

Възобновява се поетапно работата на Търговския регистър

ДАНС, МВР и прокуратурата започват проверка.

Работата на Търговския регистър започва да се възобновява поетапно. Това съобщиха от Агенцията по вписванията.
Пети ден без достъп до Търговския регистър.
От 15 август, сряда, фирмите ще могат да възвърнат нормалния си живот. Едва тогава, юристите ще могат да изчислят какви щети са претърпели дружествата, поради това, че данните в Търговския регистър са били недостъпни почти седмица.

Причините за блокирането на системата, все още, не са ясни. Фирмите в страната остават под напрежение.

Края на миналата седмица регистърът отказа, а ДАНС, МВР и прокуратурата разследват казуса. От Агенцията по вписванията, пък, задействаха авариен план за отстраняване на проблема.
От там са категорични, относно това, че спирането на Търговския регистър не е заради хакерска атака, а заради техническа повреда. Допълниха, че не е имало намеса в данните и няма възможност за злоупотреби с тях, съобщава nova.

Юристи, обаче, смятат, че затвореният регистър отваря врата за хора с нечисти намерения.
Тук, вече, въпросът е през тази отворена врата кой ще мине. Този сляп период означава това – за да сме сигурни, най-добре да не правим нищо„, посочва юристът Васил Танков.
По негови думи, слепият период бил в неяснотата – кой кой е и как го доказва в договорните отношения.

Специалистите по киберсигурност виждат причината за проблема в регистъра, по-скоро, в недобрата поддръжка, отколкото в атака.

Регистърът работи от 11 години. Преди 7 е имало подобен срив в системата. Според Агенцията, щети за информацията нямало да има.
Юристите съветват за промени в състоянието на фирмите да се изчака до работещ регистър, да не се разчита само на доверието.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder