Ще получат ли обезщетения клиентите на  „Олимпик“?

Ще получат ли обезщетения клиентите на „Олимпик“?

Към момента по действащото българско законодателство и по кипърските закони няма такива средства, които да бъдат предоставени на закупилите застрахователни полици от „Олимпик“. Тази позиция изрази депутатът от БСП Румен Гечев в интервю за Дарик.

„Тези, които са претърпели и са участвали в някакви пътни произшествия и трябва да се извършват определени заплащания, там Гаранционният фонд би могъл да се намеси и трябва да се намеси съгласно действащото българско законодателство. По отношение на обезпеченията нещата не стоят така, тъй като фирмата е лицензирана в Кипър, тя има клон, които оперира в България, и юристите твърдят, че тези средства са събрани неправомерно, по 1,50 лева от всяка полица. Това означава, че около 2,5 млн. лева годишно са събирани неправомерно, твърдят юристи, от нашия Гаранционен фонд“, обясни Гечев.

„Регулирането на застрахователния пазар става от специализирана дирекция на Министерството на финансите на Кипър. Те естествено ще защитят интереса и ще изпълнят кипърския закон и най-вероятно ще поискат тези пари, които незаконосъобразно са събрани от нашия Гаранционен фонд, да бъдат преведени обратно в Кипър, за да може те да си оформят т.нар. „маса на несъстоятелност“, тъй като фирмата е обявена в банкрут, и да започнат да се разплащат съгласно закона с кредитори, служители, купувачи на полици, към българския Гаранционен фонд. Но едва ли ще направя грешка, ако прогнозирам, че едва ли ще останат някакви средства в Кипър, които да бъдат преразпределени в България“, разясни депутатът.

„Към момента по действащото българско законодателство и по кипърските закони няма такива средства, които да бъдат предоставени на закупилите застрахователни полици от „Олимпик“, коментира още Гечев.

Източник:Дарик

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder