Топ вести
Бъдещият видински площад: Китайската енигма „Гранит, срокове и гаранции“ за 12 милиона лева

Бъдещият видински площад: Китайската енигма „Гранит, срокове и гаранции“ за 12 милиона лева

Още от самото си начало изграждането на бъдещия видински площад породи десетки въпроси, чиито отговори явно ще научаваме месеци след като приберат парите. Известно е обаче, че изпълнението на проекта, наречен за благозвучие „Основна реконструкция на централна пешеходна зона“, ще ни струва точно 11 954 145, 37 лева. (Не)известно по какви причини все още не е отстранена допуснатата на информационната табела техническа грешка, според която хората на Пеевски са започнали да къртят старата ни мраморна настилка с година и месец по-рано – на 1 юни 2017 година. Но пък на въпросната табела е изписано черно на бяло, че новият център на Видин ще е напълно готов на 01.08.2019 година. Ще е готов, ама друг път и в някоя друга година. Вервайте им!
Известно е, че проектът „Основна реконструкция на централна пешеходна зона“ за 11 954 145, 37 лева включва пълното обновяване с нова настилка на видинския площад, „Градинска“ към Дунава до Драматичния театър, „Търговска“ до Младежкия дом и площадчето пред СУ „Цар Симеон Велики“. С подмяна и на старите подземните комуникации – водопроводи, канали за отпадна и дъждовна вода, електро и съобщителни кабели и пр. А отгоре им – настилка от лющен гранит, който ще го доставят от съседния на България и Видин Китай. Дали по въздух, вода или на гръб ще ни го докарат братята китайци все още не е известно, но масрафите по транспорта със сигурност ще са за наша сметка.
Тези дни научаваме от дадено за Телевизия ВИДИН интервю на видински депутат от управляващото мнозинство, че новата настилка щяла да бъде много здрава и едва ли не щяла да устои на преминаващите през нея камиони и инкасо-автомобили, ама по договор гаранцията на бъдещата ВиК мрежа ще е едва 8 (осем) години. Само за сравнение ще отбележим, че работещата и до днес стара канализация на предвидената за „Основна реконструкция на централна пешеходна зона“ е от 1936 година и 70-ти години на миналия век… По този повод известни видински инженери от ВиК-бранша недоумяват как с толкова много пари се прави едва ли не временна канализация, върху която ще се полага гранитна настилка за десетилетия. Специалистите също твърдят, че има съвременни и качествени тръби, за които производителите им дават експлоатационни гаранции от 30 и повече години.
И като за последно засега – от официалната и тържествена първа копка в началото на юли изминаха два месеца, през които последваха копки до копки и юнашко къртене, но само около общинската сграда, който терен е по-малко от една двадесета от предвидената за „Основна реконструкция на централна пешеходна зона“. Това ни подсеща да спретнем едно просто уравнение със само едно неизвестно – ако за два пълни месеца строителите са успели да разкопаят едва една двадесета от определената им площ, то колко месеца ще им е нужно, за да я разкъртят цялата. Засега се въздържаме да питаме как до първи август следващата година ще бъде изградена подземната ВиК и комуникационна мрежа, нито пък как в този указан в договора срок ще се положи и китайският гранит. Да му мислят китайците. И кметът, между впрочем, щото ще види зор къде сред разкопките да разположи трибуната, от която следващата есен пак да ни призове да му гласуваме още един 4-годишен мандат.Екип на Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder