Топ вести
01.12.2023 - През декември всеки ден е Коледа с мобилното приложение на Yettel
01.12.2023 - Днес ще грейнат светлините на коледната елха във Видин
01.12.2023 - Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти, саниране и проектиране в бюджета за 2024 г.
01.12.2023 - Министър Асен Василев: България се стреми в следващите 4-5 години да навакса нивата на заплатите до 70% от средноевропейските
01.12.2023 - Кампания за ограничаване разпространението на грипа организираха във Видин
01.12.2023 - Читалището в село Градец отбеляза 95 години от създаването си
01.12.2023 - Вечната класика по Коледа: как да приготвим вкусно свинско със зеле?  
01.12.2023 - Последен ден за плащане на авансовите вноски за 2023 година
01.12.2023 - Възраждане обжалва пред върховния административен съд резултата от изборите за кмет на Монтана
29.11.2023 - Успешно приключи проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“
Предстоящите рокади в правителството като пореден удар по Видинско и Северозапада

Предстоящите рокади в правителството като пореден удар по Видинско и Северозапада

„В четвъртък внасяме трите оставки в парламента. Политическата отговорност трябва да се понесе“, заяви премиерът ни ГЕРБ Бойко Борисов оня ден след т.нар. съвет на управляващата коалиция между партията му ГЕРБ и трите ѝ партньори от Обединени патриоти, дето и по този въпрос са малко разединени. По такива и други поводи класикът ни е написал: „Когато гръм удари, как дълго ехото заглъхва“, а народът ни мъдрец го на казал много по-просто и ясно: „Когато атовете се ритат, магаретата го отнасят“. Та след трите оставки от 31 август на министрите на транспорта Ивайло Московски, на вътрешните работи Валентин Радев и на регионалното развитие Николай Нанков премиерът ни за трети път рече още през уикенда: „За да не се спекулира с имена, ще ви кажа за кандидатите, на които сме се спрели: за министерството на транспорта – Александър Манолев, за министър на вътрешните работи -Младен Маринов, и за министър на регионалното министерство – Петя Аврамова“. Както винаги, пред журналисти единовластникът бе категоричен: „Имаме парламентарно мнозинство да бъдат подкрепени и трите оставки“. Тоест, ако част от гербаджиите и патриотарите се опънат, от БСП, ДПС, Воля и неколцината със сигурност и първосигнално ще гласуват и трите оставки. Не по-сложно, но далеч по-различно ще е сформирането на друго парламентарно мнозинство, което да короняса тримата нови министри.

В един от предишните материали „Идва ли краят на кабинета Борисов 3 след трите министерски оставки?“ написахме, че след рокадите в транспортното и вътрешното министерства няма да случи нищо съществено в отдавна изпадналия в будна кома Видински регион. Атовете ще се посритат на жълтите павета около „Дондуков“ 1 и в сградата пред коня, но за нас – северозападните магарета – новите шефове и на двете ведомства няма и да се сетят да ни побарнат. По-иначе обаче стоят нещата със смяната на регионалния министър Нанков с правоприемничката му от четвъртък Петя Аврамова, която до момента е врачанска депутатка. Дано това, че е от Враца, да не е единствената ни надежда да се обърне лице и към нашия край. Едва ли, предвид скромния ѝ управленски опит, както и че не тя, а Господарят на „Дондуков“ 1 решава дали да има 4-лентов път от Видин до Ботевград и нормална жп линия от Видин до София, например. Анализаторите, в т.ч. и на хранилка към ГЕРБ, обаче алармират, че съществува сериозен риск от забавянето на проектите по Програмата „Региони в растеж“ при смяната на Николай Нанков с Петя Аврамова. Ако мрачните им прогнози се сбъднат, във Видин трябва да очакваме поредица от веселби, тъй като трите ни многомилионни проекти се финансират именно по въпросната Програма „Региони в растеж“ – пълната реконструкция на площада и градския център, както и основните ремонти на ПМГ „Екзарх Антим I“ и СУ „Цар Симеон Велики“. Е, какво пък толкова, свикнали сме. Ще се спъваме по разкъртения вече площад и ще чакаме да пратят уж одобрените пари за двете видински училища, както търпеливо чакаме от десетилетия да си изпълнят предизборните обещания тези, които ги избираме да ни управляват.

Екип на Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder