Топ вести
Речната гара – археологическият ребус като част от фасадата на Видин

Речната гара – археологическият ребус като част от фасадата на Видин

Едно от лицата на Видин откъм Дунава е сградата на Речната гара, от чиито външни стени се кърти каменната облицовка и вероятно незапознатите с историята ѝ с основание вече се питат дали пък не е построена по времето, когато е издигната „Баба Вида“. Състоянието на Речната гара откъм Дунава пък е направо апокалиптично, а как това изглежда през погледа на западняците-пасажери от круизните кораби, можем само да гадаем. Днес, например, когато бяха направени снимките към този материал, на т.нар. Пристанищен терминал Видин-Център бяха пристанали два кораба, превозващи общо над 300 туристи, дошли да се полюбуват на видинските ни красоти. И както винаги, те най-напред на българския бряг са радушно посрещнати от неформалния, но реален господар на Речната гара – Райчо. За него още говорят, че е неформалния, но реален господар на пристанищната ни сграда. Комуто (също неформално, но съвсем реално) му е делегирано правото да осигурява с постоянното си присъствие реда в сградата 365 дни в годината на 24-часов дневен режим.

Как интериорно е отвътре разкапващата отвън Речна гара не посмяхме да снимаме, тъй като вътре са изгонените от прокурорите митничари и офисите им са под особен режим. Собствеността ѝ е май общинска, но не се наемаме да го напишем с категоричност. Категорично е обаче, че на втория етаж в Речната гара е областният и общински команден щаб на ГЕРБ, където през свободното си време видинският кмет след пенсионирането си в МВР се прави на партиен секретар, когато, което често се случва, от града отсъства о.з. полковникът Тошев, който пък няколко мандата поред си го избираме за депутат. Гражданите за Европейско Развитие на България знаят как да го правят, а през последните две петилетки доказаха и че го могат.

По този и други поводи да припомним какво публично заяви на 17 март 2015 година във Видин подалия оставка онзи ден екстранспортен министър Московски: „Всички предварителни проучвания, които направихме, показват, че Видин е подходящо място за изграждането на интермодален терминал… …искам да имаме такъв терминал, в който могат да се комбинират превози между железопътния, водния и вътрешния шосеен транспорт. Убеден съм, че това ще бъде крачка към инвестиции в района“. Тогава той съобщи, че с подготвя концесията на „Пристанище терминал Видин-център“, която ще се осъществи съвместно с общината. Е, оттогава се изтърколиха три и половина години и Московски вече не транспортен министър, но е редно да припомним още, че на последните парламентарни избори тук даже го избрахме депутат, но той пък преотстъпи мястото си на о.з. полковника Тошев.

Ето така стоят нещата с Речната гара като археологически ребус от фасадата на Видин, който трябва да разгадават пасажерите от чуждестранните круизни кораби. Нея – Речната гара, кучета я яли. Така е то в сграда с много ползватели и с тартор Райчо, но без реален и истински стопанин. Сигурно затова от „Пристанище терминал Видин-център“, чиито началници са в София и Лом, от началото на лятото денонощно и героично преточват с помпи вода от продънените трюмове на един от понтоните, за да я връщат после обратно в Дунава. А камъните падат ли падат…

Eкип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder