ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА: Какви са симптомите и колко опасно е заболяването?

ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА: Какви са симптомите и колко опасно е заболяването?

Заразата се пренася чрез ухапвания от комари, съобщава NOVA
Западнонилската треска започна да се проявява и в България. Броят на регистрираните болни расте. Комарите смучат кръв от прелетни птици, които носят вируса, и така го предават на хората.

“В началото на лятото предупредихме, че трябва да се вземат мерки срещу комари. Само от миналата седмица потвърдените случаи са четири“, каза в ефира на „Здравей, България“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

На 200 души, ухапани от комари, които носят западнонилска треска, заболява само един. Пикът на заболяването и през есента, обясни професорът. И допълни, че се очакват още случаи.

Според него е необходимо да се вземат редица предпазни мерки като ползване на препарати против насекоми, поставяне на комарници по прозорците и да не се посещават места, където има много комари.

“Проявата на заболяването е със засягане на централната нервна система. Човек губи съзнание или се дезеориентира. Лечението на инфекцията е само симптоматично. Лечение срещу самия вирус няма“, каза още директорът.

Кантарджиев допълни още, че е много важно напролет, преди разлистването на дърветата, да се вземат мерки за унищожаване на комарите във водоемите.

Източни: NOVA.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder