До приключването на ремонта в хемодиализния център във Видин, процедурата само с твърда вода (ОБЗОР)

До приключването на ремонта в хемодиализния център във Видин, процедурата само с твърда вода (ОБЗОР)

Авария на единствената машина за хемодиализа във Видин спря животоподържащата процедура за 45 човека от региона. Според ръководството на видинската болница причината за повредата е рязко подаване на високо налягане на вода от ВиК дружеството в града. Според експертите машината ще заработи отново най-рано след два дни, а пациентите се притесняват за живота си.

„Този човек не изкара пълната диализа днес. Вижте какъв му е вида. Според Вас ще оживее ли ? Кой ни гарантира, че утре всички ще сме живи“, казаха разгневени пациенти.

До напрежението в хемодиализния център на видинската болница се стигна след като снощи една от колоните на единствената машина е буквално избушена от високо подадено налягане на водата. Повредата е сериозна, а подобна част ще се търси с дни от чужбина.

„Сервизът твърди, че може да се провежда диализа, но с известни рискове“, обясни специалист от центъра.

А това разгневи пациентите.

Димитър Лозанов – пациент на хемодиализа
„Притеснявам се, защото не се знае утре дали ще съм жив! Днеска трябваше да я правя, а няма къде. В петък съм правил, и днес няма къде.“

45 -те човека вече търсят алтернатива. Най-близкото лечебно заведение, което предлага процедурата е на 100 км от Видин, в Лом и Монтана. Димитър и „колегите“ му по неволя вече се организира да потеглят натам с коли.

Димитър Лозанов – пациент на хемодиализа
“ Ще рискувам всичко и ще тръгнем, жена ми ще бъде с мене. Ако не си направиш процедурата 3-4 дни, не се знае дали ще се събудиш“

От болницата предлагат и друга възможност – хемодиализа с така наречената твърда (или чешмяна) вода, което ще доведе и до странични ефекти за пациентите.

Димитър Велков – председател на БСП във Видин
„Как ще се диализират с чешмяна вода? Това е лудост!“

Д-р Богдан Томов – заместник – директор на МБАЛ „Света Петка“
„Пациентите, които сметнат, че твърдата вода е рискова, ще бъдат насочени към други лечебни центрова за хемодиализа.“

От Ръководството на видинската болница уверяват, че проблемът ще бъде решен до два дни. Обмисля се и да се вземат мерки спрямо ВИК дружеството заради пуснатото високо налягане на водата. А пациентите, които не могат да си позволят пътуване до друг областен център за лечение се молят да дочакат, машината да заработи отново.

Автор: Калин Иванов

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder