Традиционната Акция „Зима“ на Пътна полиция  стартира oт утре

Традиционната Акция „Зима“ на Пътна полиция стартира oт утре

Тематични специализирани операции, проверки и засилен контрол ще има по пътищата в област Видин през целия месец, съобщават от МВР. Видин

Комисар Петър Петров – началник на отдел „Охранителна полиция“, главен инспектор Ивайло Обретенов – началник на група „Организация на движение, пътен контрол и превантивна дейност“ в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Видин и г-н Илия Рачев от СБА-клон Видин, представиха днес пред журналисти информация за акцията и предстоящите проверки по пътищата на територията на област Видин.

През месец ноември пътните полицаи, съвместно с партньорите от СБА и БЧК, провеждат Акция „Зима“. Трите кампании, реализирани успешно през последните три години, отново ще съпътстват акцията.
Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди и превозни средства с животинска тяга. Тази кампания ще се проведе за времето от 1 до 10 ноември, а 6 ноември ще бъде обявен за Ден без велосипедисти – жертви на пътя. През тези дни действията на пътните полицаи ще бъдат насочени основно към превенция над поведението на водачите на ППС. Ще се контролира спазването на въведените ограничения за движение на велосипедисти, каруци и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа.
Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще бъде в ход от 11 до 20 ноември, а 13 ноември е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя. През тези дни ще се извършва активен контрол спрямо пешеходците за спазване на правилата за безопасно пресичане, както и за даване предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно особено извън населените места.
Кампания ”Безопасно шофиране през зимата”, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще се проведе от 21 до 30 ноември, като 20 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя. В тези дни ще има засилен контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи.
По време на трите кампании на акцията ще се провеждат тематични специализирани полицейски операции. Независимо от обявените теми, при установяване по време на проверките на нарушения на ЗДвП и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще се вземе отношение на място. През месец ноември са планирани и огледи на състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка, и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност от ПТП. При необходимост ще се изготвят предписания до стопаните на пътя.
Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, обявен с резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 г., по традиция се отбелязва ежегодно в третата неделя на месец ноември. През 2018 г. календарният ден за възпоменание е 18 ноември.

От 1 до 11 ноември всички автомобилисти ще могат да проверят напълно безплатно готовността на своя автомобил в пунктовете на СБА във Видин и Белоградчик. По системата „отворени врати,” в рамките на обявеното работно време, ще се извършва безплатна проверка на фаровете и състоянието на гумите на автомобила, съобщи Илия Рачев – представител на партньорите от СБА, клон Видин.

***
През миналия зимен период – от 1 ноември 2017 г. до 31 март 2018 г., на територията на област Видин са възникнали 165 пътнотранспортни произшествия с 6 жертви и 22 ранени. През месец ноември 2017 г., в хода на проведената тогава Акция Зима, броят на катастрофите е бил 41 с 3 жертви и 8 ранени.
Към момента 10 служебни автомобила на Пътна полиция са оборудвани с технически средства за явно наблюдение и документиране на дейността по пътен контрол в региона. От януари до септември т.г. пътните полицаи съставили 12 770 фиша, като 6 868 от тях са електронни. За сравнение – през същия период на 2017 г. общият брой на фишовете е бил 8 497, от тях 4 293 били електронните.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder