Видин отбеляза Деня на народните будители (видео)

Видин отбеляза Деня на народните будители (видео)

Началото бе поставено с празнично шествие от площад „Бдинци“ до паметника на Софроний Врачански в града.

В него се включиха кметът на Общината Огнян Ценков, областният управител на Област Видин Албена Георгиева, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил и други официални лица. Начело на шествието застанаха ученици с портретите на видни будители – патрони на техните училища и със знамена.
Пред паметника на Софроний Врачански и мавзолея на екзарх Антим I слово по случай Първи ноември произнесе кметът Огнян Ценков. Той заяви, че Денят на народните будители е празник, съизмерим с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
„Този ден обединява святото дело на книжовници и просветители, на писатели и революционери, благодарение на които българският дух и държава са оцелели през вековете. Ние се гордеем, че във Видин съществува това знаково място, където днес с вълнение и истинска признателност ще се поклоним“ – каза Ценков и изтъкна неоценимата роля на българските будители за възхода и просвещението на народа ни. „С право можем да кажем, че в съвременния свят мисията на народни будители изпълняват училищни, книжовни, читалищни, театрални, музикални и други културни дейци, които допринасят за духовното израстване на нацията.
На тях пожелавам да бъдат достойни последователи на нашите велики предци и да пазят своя род, език и вяра!“ – завърши словото си видинският кмет и честити празника.
Приветствия бяха поднесени също от Албена Георгиева, митрополит Даниил и от името на Веселка Асенова – началник на Регионално управление на образованието. Тържеството продължи с празнична програма, подготвена от Община Видин и СУ „Петко Рачов Славейков“. Рецитал изнесоха първокласничката Никол Башлийска и второкласникът Христо Атанасов.
Честването приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Софроний Врачански.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder