Радослав Георгиев: Всеки втори пенсионер у нас е в риск от бедност

Радослав Георгиев: Всеки втори пенсионер у нас е в риск от бедност

По данни на Евростат, 48,9% от хората над 65 години у нас са застрашени от бедност. Трагедията се задълбочава от фактът, че повечето пенсионери нямат други доходи освен пенсиите си и когато те са крайно недостатъчни за осигуряване на най-елементарните потребности, „падат“ на плещите на роднините си, а когато нямат такива или нашата родна ситуация ги е изгонила в чужбина – на произвола на съдбата. Ако сравним данните на Националния статистически институт, сравяващи размера на линията на бедност в страната с размера на пенсиите у нас, то излиза, че над 60 процента от българските пенсионери живеят под прага на бедността и цели 39% от тях, или около 877 655 души, вземат пенсия до 200 лева, които са със 114 лева по-малко, отколкото е линията на бедността за 2017 година. През тази година пък, с постановление на Министерския съвет от 17 август, линията на бедност за страната през 2019 година вече ще е 348 лева, а минималната пенсия от средата на следващата година ще е 219,43 лева. С уговорката, че далеч под тези 219,43 лева ще продължават да са парите за социални и инвалидни пенсии, но депутатските заплати от онзи ден скочиха с още по 90 лева и основната им месечна заплата вече стана 3519 лева, а с участие в комисии и други екстри може да нарасне към 5 бона…

Уточнявам, че горните статистически данни са средните за страната, а за Северозападния ни район те са още по-стряскащи. Оказва се, че трите области Видин, Монтана и Враца са на първите три в страната с най-висок процент на възрастни хора, а област Видин е безспорен първенец. Пример – докато в страната възрастното население е 32,5%, то във Видинския регион то е впечатляващите 49,9%. Въпреки липсата на подобни сравнителни изследвания, никой не се съмнява, че в нашата област процентът на хората с пенсии под линията на бедност е най-висок и в страната, и в държавите-членки на Европейския съюз.

Не случайно вече извън разцвета на силите си, болни и немощни пенсионерите излязоха на протест за преизчисляване на пенсиите им. Родният законотворец е решил да определя размера на пенсиите в момента на пенсионирането и периодично на няколко години и след като съвсем остави възрастните хора да мизерстват, да определи нищожен процент увеличение. В моменти, в които ръстът на заплатите и цените се покачват бързо, пенсионерите остават с изключително ниски и незаслужени доходи. Необходимо ли е, когато законодателят се сети, че е достатъчно мизерстването на най-възрастното население, да повиши пенсиите с процент, който предварително е „изяден“ от инфлацията? Удобно ли е и в чии интерес е да се настройват самите пенсионери помежду им, защото едни са се пенсионирали няколко години по-рано и тяхната основа са заплатите от преди няколко години? Не би ли могло пенсиите да бъдат обвързани със средната работна заплата и нейният ръст? Или поне донякъде минималните пенсии да бъдат съобразени с линията на бедност, която с постановление на Министерския съвет бе определена да е от 348 лева.

Eкип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder