В музея в Берковица се съхранява портрет на Княз Александър I Батенберг

В музея в Берковица се съхранява портрет на Княз Александър I Батенберг

Литография на портрета на княз Александър I Батенберг, откупен преди дни от българската държава на търг във Виена, се съхранява в Етнографския музей в Берковица. Градът пази и други ценни вещи, дарени от княза при неговите гостувания през 1879 година и 1880 година. Подносът, който също е сред откупените предмети, е бил дарен на Батенберг от населението на Берковица при неговото първо посещение в града, разказа директорът на Етнографския музей Ивайло Пешков:

„Александър I Батенберг е идвал тук два пъти, това го има в източниците. Първия път това се случва на 16 септември 1879 година, на път за чужбина. Тогава той е посрещнат с почести, много тържествено, с арки, окичени с цветя и т.н. По това време тук е живял народният поет Иван Вазов. Князът е нощувал тук в нощта срещу 17 септември и тогава му е подарен въпросният поднос от жителите на „Берковско окружие“, както пише на самия поднос. Същата вечер той нощува у местния първенец Михаил Първанов, който е търговец и депутат от Великото народно събрание, и там той е оставил една чаша, която е в нашия музей, и един портрет. Имаме съмнения, поне такава е версията на нашия краевед Милан Миланов- Революцията, който пише, че този портрет, той е тип плакат, не е ръчно изработен, обаче това е същият портрет, който е закупен от министър Банов…“

Литографското копие на портрета на княз Александър I Батенберг и чашата, подарена от него, могат да се видят в експозицията на Етнографския музей в Берковица.

Източник: www.bnr.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder