Защо да гласувам за Европейски парламент?

Защо да гласувам за Европейски парламент?

Повече от 500 милиона европейци ще избират депутати за 705 места през месец Май 2019г

Европейският съюз ще има нов парламент и нов председател на Европейската комисия. Това ще стане след изборите за Европарламент, които ще се проведат между 23 и 26 май 2019.

“Този път гласувам” е мотото на кампанията, която стартират информационните офиси на Европейския парламент във всички държави-членки. Тя цели да насърчи по-високата избирателна активност на европейските избори през май тази година, и да подкрепи самото гласуване като акт на участие в демократичния процес по осъзнат и напълно информиран начин. Кампанията ще използва силата на диалога, за да изгради общност от поддръжници в цяла Европа, обединени зад каузата на гласуването. Като европейци сме изправени пред множество предизвикателства: от миграцията до промените в климата, от младежката безработица до сигурността на личните данни. Живеем в свят на все по-голяма глобализация и конкуренция. Същевременно референдумът за Брекзит показа, че проектът за Европейски съюз може да промени посоката си.

Светът е изправен пред много предизвикателства – от миграцията до изменението на климата. Но решения на проблемите се намират по-лесно, когато се работи заедно. Европейският съюз е водещ в областта на иновациите и инвестициите, които са необходими например в борбата с изменението на климата. Той работи в защита на нашия начин на живот. Нашият глас му дава необходимата за това сила.

Европейският парламент взема важни решения: как да се развива икономиката, как да се ограничи потреблението на енергия, как да се осигури безопасността на храните, които консумираме. С избора си определяме кой ще взема тези решения и как ще се отразят те на света, в който бихме искали да живеем. Който не гласува, не участва във вземането на решенията.

Навсякъде около себе си виждаме докъде може да доведе разпространяването на неистини, ако не се предприема нищо. Многообразието може лесно да се превърне в разделение. Виждаме също така, че демокрацията може да бъде много крехка. Европейският съюз се основава на взаимно зачитане на основните права и демократичните принципи. Нашият вот ни дава право да изискваме спазването на тези права – както за себе си, така и за другите.

Четири месеца преди европейските избори Европейският парламент стартира нов уебсайт –https://www.evropeiski-izbori.eu/, който подробно обяснява как се гласува във всички държави-членки или от чужбина.

Уебсайтът е направен така, че да помага на хората да намират цялата необходима информация на едно място. За пръв път Европейският парламент предлага такъв инструмент, който позволява гласът на всеки да бъде чут на Европейските избори.

Как може да гласувате, стъпка по стъпка Националните правила за гласуване са обяснени във формат „въпроси и отговори“, които включват информация за деня на провеждането на изборите, избирателната възраст, крайния срок за регистрация, необходимите документи за регистрация, както и минималния праг за избиране на политическите партии, общия брой евродепутати, които ще бъдат избрани във всяка държава членка, и връзки към уебсайтовете на националните избирателни органи.

Цялата тази информация е специфична за всяка държава. Уебсайтът предоставя отговори за всички държави на официалния им език и на английски.

Гласуване от чужбинаУебсайтът предоставя информация относно гласуването от чужбина (от други страни на ЕС или от трета държава) или чрез пълномощник. Това може да бъде от особено значение за трите милиона жители на ЕС, пребиваващи в Обединеното кралство.

Уебсайтът също съдържа:– секция с „въпроси и отговори“ относно Европейския парламент, водещите кандидати и какво се случва след изборите,- възможност за самите граждани да се включат в повишаването на осведомеността за изборите,- секция с новини за изборите от централната страница на Парламента,- връзка към страница с резултати от изборите,- връзки към политическите групи в Европейския парламент и към европейските политически партии.

Ново мобилно приложение на Европейския парламент показва влиянието на ЕС в ежедневието и насърчава гражданското участие за определяне на общото ни бъдеще.

Приложението „Citizens’ App“ предоставя богата информация за ефекта от дейността на Европейския съюз върху различни аспекти от нашия живот. Занимавате се с био земеделие? Практикувате спортове навън? Бихте искали да бъдете доброволец? ЕС прави нещата по-лесни за Вас и това приложение Ви показва как.

Друг раздел разкрива как Европейският съюз подпомага развитието на регионите из цяла Европа. Откъдето и да сте, можете да научите за европейски проекти, които целят да подобрят качеството на живота Ви. Бъдещето също е основна тема на приложението с анализи на предизвикателства като климата, електронната сигурност и външната политика. Предложените изследвания показват тенденции, които ще променят нашите общества в близките няколко години.

Но в крайна сметка, всичко се свежда до това какво Вие искате да се случи с Европейския съюз. Затова приложението насърчава гражданското участие в инициативи. То Ви помага да намерите събития близо до Вас и Ви информира как те се развиват. Можете да ги запазите в календара си, да ги споделите с приятели и да ги оцените. Включете се, запознайте се с нови хора и помогнете за изграждането на по-добра Европа!

Приложението „Citizens’ App“е достъпно на 24-те официални езика на ЕС. Можете да го свалите безплатно от Apple App store и от Google Play.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder