Учени наблюдаваха за пръв път раждането на черна дупка

Учени наблюдаваха за пръв път раждането на черна дупка

Отломки от реакцията озариха тъмното пространство около дупката.

Учени смятат, че са заснели за пръв път формирането на черна дупка. Мистериозен ярък обект озари нощното небе и според получените данни може да е или черна дупка, или неутронна звезда в зародиш, смятат изследователите. Събитието се е случило на 200 млн. светлинни години от Земята, като светлината идва от ярка звезда, засмукана около черната дупка.

„Смятаме, че случилото се е формацията на нова черна дупка или неутронна звезда. Знаем от теориите, че черните дупки и неутронните звезди се образуват, когато една звезда погине, но никога не сме наблюдавали какво се случва с едно слънце в края на живота му“, разказа ръководителят на проучването Рафаела Маргути от Northwestern University.

За да разберат какво се случва при погиването на една звезда, учените използваха не само оптични телескопи, но и инфрачервени радари и други сензори, събирайки възможно най-много информация.

Новосформиралите се черни дупки обикновено са закрити от материята, която обикаля около тях, но тук черната дупка е в толкова начален стадий на развитие, че центърът ѝ е оголен и учените могат да го изследват. Освен това според параметрите, приети от астрономи, черната дупка е в голяма близост, което позволява по-обстойното ѝ изследване.

„Двеста милиона светлинни години е близко за нас. Това е най-близкият преходен обект от този тип, който сме открили до момента“, допълни Маргути.

Източник: www.economy.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder