Топ вести
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
16.05.2024 - Съдия Милена Стоянова встъпи е новият председател на Районен съд – Видин
16.05.2024 - Зад светлините на прожектора- как казината печелят пари
16.05.2024 - КЦ Жул Паскин домакин на събитие на тема: Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз
16.05.2024 - Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели кулските и белоградчишките полицаи
15.05.2024 - Вижте какво е въздействие на криптоказината върху хазартната индустрия
Дуалното обучение у нас ще бъде подпомогнато с 14 млн. лева европейски средства

Дуалното обучение у нас ще бъде подпомогнато с 14 млн. лева европейски средства

Развитието и разширяването на системата на дуалното обучение у нас ще бъде подпомогнато с 14 млн. лева европейски средства. В същото време от държавния бюджет само за настоящата година са предвидени 1,5 млн. лв. за стипендии на учениците в тези паралелки. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова по време на среща от инициативата за граждански диалог „Европа в нашия дом“, която се провежда в Перник.

Михайлова отбеляза, че е предвидено допълнително финансиране от 6 млн. лв. за паралелки, в които се обучават ученици по професии с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда или на тези, определени в Списъка на защитените специалности. Работим за качествено образование, защото искаме стабилна икономика, която развива индустриите на високите доходи, нови работни места и благоприятна бизнес среда, подчерта заместник-министър Михайлова.

По време на дискусията бе отбелязано, че през 2019 за първи път средната брутна учителска работна заплата изпреварва средната за страната. 1,380 млрд. лв. се инвестират в учителите само в рамките на мандат 2017-2021.

Михайлова допълни, че са осигурени над 65 млн. лв. за квалификация, разширени са и възможностите за финансиране на разходи за транспорт и за наем на учителите. В дискусията бяха обсъдени възможности за връщане на доверието между учители и родители.

Като успешна политика бе посочена работата на екипите от различни институции по Механизма за обхват, в резултат на което близо 40 000 деца са върнати в класната стая. За първи път от шест години насам в Обзора на Европейската комисия за образование и обучение се отбелязва, че делът на преждевременно напусналите обучение млади хора в България намалява от 13.8% на 12.7%, посочи още заместник-министър Михайлова.

Тя акцентира и на новите проекти с европейско финансиране, по които ще бъдат реализирани допълнителните обучения за преодоляване на образователните трудности и обучение по български език в училища и детски градини, за които са предвидени 187,5 млн. лв. Михайлова представи и постигнатото до момента по отношение на реновирането на материалната база на училищата в страната. Предстои модернизирането на още 500 училища и детски градини, като европейските средства за тях възлизат на 700 млн. лв., посочи Михайлова.

Източник: www.economy.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder