Три дуални паралелки откриват училища в Област Монтана

Три дуални паралелки откриват училища в Област Монтана

Три паралелки с дуално обучение откриват професионални гимназии в региона за следващата учебна година. Това са „машинен техник” в Професионалната гимназия по техника и електротехника „Христо Ботев” – Монтана, „хлебар – сладкар” във Второ СУ ”Никола Вапцаров” – Монтана и „машинен техник” в Професионална гимназия по производствени технологии – Лом.

Идеята е интеграция с реалния бизнес, който е готов да инвестира в бъдещите си кадри.Тези паралелки дават сигурност за това, че децата могат да започнат да работят веднага след като завършат. Някои от учениците  могат да работят във фирмите и по време на своето обучение в 11 и 12 клас.  Обучаваните посещават 1- 2 дни в седмицата  професионалното училище, а останалите 3 – 4 и свободните от занятия дни прекарват в предприятието.

„Продължаваме разговорите с бизнеса в региона, целта ни е откриване на поне още една паралелка за дуално обучение в ПГТЕ” Христо Ботев” , каза областният управител Росен Белчев. За това ще работи и създаденият по проект   „Северозападен регионален борд „Образование-Бизнес“ за областите Враца, Ловеч и Монтана.

Нова специалност предлага  Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия” – Монтана – „техник – реставратор”. В нея ще бъдат приети 13 ученика, другата половина от  паралелката ще овладява професия „компютърна графика”.

В предложението на Регионалното управление по образование в Монтана за прием след 7-ми клас са предвидени 46 паралелки за 1 196 ученика.

Източник: www.novinitem.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder