Астрономи „претеглиха“ масата на Млечния път

Астрономи „претеглиха“ масата на Млечния път

Астрономи съобщиха, че са изчислили точно масата на Млечния път за първи път, използвайки нови набори от данни, които включват теглото на тъмната материя. В сътрудничество между НАСА и наблюдателния съд на Европейската космическа агенция „Гая“, екип от експерти изчисли, че нашата галактика е около 1,5 трилиона слънчеви маси.Предварителни оценки показват, че масата на Млечния път варира между 500 милиарда и 3 трилиона пъти масата на Слънцето.

Несигурността произтича главно от различни методи, използвани за измерване на тъмната материя – която не абсорбира или отразява светлина и се смята, че съставлява почти 90 процента от материята във Вселената. Трудно е да измерите това, което не можете да видите. За да преодолее това, екипът е измерил скоростта на кълбовидните купове – плътни групи от звезди, които обикалят около галактиката на огромни разстояния.

„Колкото по-масивна е галактиката, толкова по-бързо нейните кълбовидни купове се движат под действието на нейната гравитация“, казва Н. Уин Еванс от Института по астрономия към университета в Кеймбридж. Изследователите са успели да използват данните, събрани от сондата „Гая“ и телескопа „Хъбъл“ на НАСА, за да измерят страничното движение на куповете. От това те могат да изчислят общата им скорост и от това – тяхната маса.

Млечният път, галактиката, която съдържа Слънчевата система, в която е Земята, е дом на до 400 милиарда звезди и около 100 милиарда планети.

Източник: www.news.bnt.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder