Топ вести
България и Северна Македония ще строят втори интерконектор Петрич – Струмица

България и Северна Македония ще строят втори интерконектор Петрич – Струмица

България и Северна Македония ще строят втора газова интерконекторна връзка между Петрич и Струмица. Жп линията Скопие-София ще бъде завършена най-късно до 2027 г. и между двете столици ще се пътува за един час с влак.

Новините са от първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо и търговско сътрудничество между двете държави. Българската делегация в Скопие е водена от министъра на транспорта Росен Желязков.Транспорт, енергетика и икономика – това бяха акцентите в първото заседание на Българо-македонската комисия за икономическо сътрудничество в Скопие.

Един от основните проекти от общ, взаимен интерес е завършването на жп-линията от Скопие до София. Българският участък съществува, но трябва да бъде модернизиран до 2027 г. с 430 милиона евро средства от европейските фондове. От македонска страна участъкът се строи на три лота, като трябва да бъде завършен до 2025 г. Скорост от 200 км. в час – такава трябва да бъде жп-линията София-Скопие след десетилетия планиране, но бавно напредване по строителството й.

Северна Македония раздели жп отсечката до българската граница на три лота: Куманово-Беляковци, Беляковци-Крива паланка, Крива паланка-Деве баир. Първият ще е готов до края на 2019 г. Според експерти, именно изграждането на жп линията София-Скопие е жизненоважна за раздвижване на икономиката между двете страни.

Северна Македония има интерес и към газовия хъб „Балкан“ и изграждане на втора газова връзка Петрич-Струмица. На срещата бяха договорени още директни самолетни линии София-Скопие, Охрид-Варна, както и намаляване цената на роуминга от 2022 г.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: В областта на енергетиката ясно е заявено желанието за изграждането на втори интерконектор и интересът за участие под формата на дялово участие или на квоти за изкупуване на електрическа енергия от бъдещата АЕЦ Белене.

Източник: www.news.bnt.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder