В Монтанско набират заявки от фирми за провеждане на младежки стаж

В Монтанско набират заявки от фирми за провеждане на младежки стаж

Почти 1000 души са се регистрирали за месец в бюрата по труда в Монтанско. От тях 49 са с възстановена регистрация, показват данните на Регионалната служба по заетостта. Сред влезлите в списъците на борсата има и неактивни. Това са хора, които досега не са били заети, не учат и не търсят работа. Други са решили да се активизират след информационни срещи с трудовите посредници или след като с тях са разговаряли младежки, трудови или ромски медиатори, коментира директорът на РСЗ Даниела Накова.

Сравнението с декември показва леко нарастване от 4,9 процента, това се дължи на характерната за сезона по-слаба икономическа активност.“В областите от Северозапада безработните за периода са 22 956 човека. Това е най-малкият брой за този период на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта от 2004 г. насам. Освен към безработните, дейността на бюрата по труда е насочена и към заети, учащи и пенсионери. Като търсещи работа са се регистрирали 22 души от тези групи”, изтъкна тя.

В областта хората без доходи намаляват само в Чипровци и Вършец, във всички останали общини е отчетен ръст. Най-малък от 2 процента е във Вълчедръм. Между 3,2 и 6 на сто е в повечето общини. Изключение правят Монтана и Георги Дамяново, където повишението е около 10 на сто. Въпреки увеличението Монтана остава с най-ниското равнище на безработицата в Северозапада. За януари нивото е 6,3 на сто, което е с една десета под средното за страната. Показателят е най-висок за Якимово и достига 48,7 на сто. Във Вълчедръм, Медковец, Бойчиновци, Брусарци, Чипровци и Вършец варира от 38,1 до 18 на сто, отчитат от РСЗ.

През януари на работа в областта са постъпили 423 души. На 228 човека е осигурена заетост по различните програми и мерки. Заявените работни места в реалната икономика са били 292, като основната част от тях са обявени от частния сектор. Едно са си оспорвали средно 7 човека. Най-голяма е била конкуренцията в Лом, където за всяка позиция са се състезавали 14 граждани, наполовина по-малко са били те в Берковица и петима в Монтана. Най-търсени са били персонал, грижещ се за хора, работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта, бармани, сервитьори, готвачи, камериери.

Бюрата по труда продължават да набират заявки за разкриване на позиции по схемата “Младежка заетост на оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”. По нея се ангажират млади хора за стажуване и обучение по време на работа. Местата може да разкрият държавни, общински и частни търговски дружества, така също младежки дом и Обединен детски комплекс, териториалните структури на изпълнителната власт.“Младежите може да се възползват от едно от направленията. За стажуването те трябва да са завършили средното или висшето си образование, но да не са практикували досега. Обучението се провежда от наставник, който получава половината от минималната заплата”, уточни Даниела Накова.

Източник: www.mont-press.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder