През 2023 година АМ „Хемус“ ще стига до Велико Търново

През 2023 година АМ „Хемус“ ще стига до Велико Търново

До 2023 се очаква да завърши изграждането на автомагистрала „Хемус“ от София до пресичането с пътя Русе – Велико Търново. Отсечката от п.в. „Боаза“ до Велико Търново, за която в края на миналата година правителството отпусна 1,350 млрд. лв., ще бъде построена от държавно дружество с цел засилване на контрола и включването на повече държава в икономиката. В момента компанията е в процес на преговори с вносители и производители за купуване на допълнителна техника и транспортни средства. Назначават се нови служители и работници.

За първия и третия от общо шестте участъка, на които ще бъде разделена 134-километровата отсечка, са предприети действия за започване на строително-монтажните работи в края на април 2019. За други три от шестте участъка от трасето на АМ „Хемус“ са избрани изпълнители, които да актуализират изработените парцеларни планове, на базата на които по-късно ще се извърши придобиване на земя за държавна нужда.

През тази година предсрочно ще бъдат завършени 9,3 км от Ябланица до п.в. „Боаза“ с близо 55 млн. лв. без ДДС. Продължава строителството от другата страна на магистралата – в участъка от п.в. „Белокопитово“ до п.в. „Буховци“ с дължина 16,3 км на стойност близо 120 млн. лв. Преодолени са проблемите със съдебните дела, които досега блокираха работата по магистралата „Русе – Велико Търново“.

През тази година ще бъде възложена обществената поръчка за строителството на участъка от Русе до Бяла с обход на гр. Бяла. Дължината на трасето е 76,2 км, а индикативната стойност за двата проекта е около 670 млн. лв. без ДДС. Към АМ „Русе-Велико Търново“ и тунелът под Шипка има и заявен инвеститорски интерес за изграждане чрез концесия, напомни министърът.

Източник: www.economy.bg

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder