След прегласуване депутатите опростиха дълговете на вероизповеданията

След прегласуване депутатите опростиха дълговете на вероизповеданията

Депутатите приеха Закона за вероизповеданията, с което се опростиха дълговете. Народните представители гласуваха със 104 гласа „за“, 28 „против“ и 6 „въздържали се“. Законът бе приет на първо четене, съобщава novini.bg

Със закона се предлага регистрираните по Закона вероизповедания да се освободят еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях. По данни на Министерството на финансите 8, 267 млн. лева са задълженията на шест регистрирани вероизповедания.

Предвидено е субсидията, отпускана по държания бюджет да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското.

Според измененията държавната субсидия ще се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина. Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква.

По предложение на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов промените в Закона за вероизповеданията бяха прегласувани и приети отново. „За“ промените гласуваха 109 народни представители, „против“ – 24 „въздържал се“ – 3 , с което те бяха приети.

„Искам и правя процедура да направим прегласуване на законопроекта, защото моят глас е отчетен като против, а аз съм гласувал „за“. Има технически проблем с устройството, не само моето, но и на г-н Манушев. Затова искам прегласуване“, каза още Цветанов.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder