Топ вести
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
16.05.2024 - Съдия Милена Стоянова встъпи е новият председател на Районен съд – Видин
16.05.2024 - Зад светлините на прожектора- как казината печелят пари
16.05.2024 - КЦ Жул Паскин домакин на събитие на тема: Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз
16.05.2024 - Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели кулските и белоградчишките полицаи
15.05.2024 - Вижте какво е въздействие на криптоказината върху хазартната индустрия
140 ГОДИНИ ОТ ПРИСТИГАНЕТО НА ИВАН ВАЗОВ В БЕРКОВИЦА

140 ГОДИНИ ОТ ПРИСТИГАНЕТО НА ИВАН ВАЗОВ В БЕРКОВИЦА

В началото на месец март 1879 г. Иван Вазов пристига в Берковица. В спомените си той разказва за своя престой в балканския градец.

„По велението на неизповедимите Божии съдби в 1879 г. аз се бях озовал в затънтената Берковица, в качество на  председател на окръжния съд. Причината да смени службата на „чиновник особьiх поручения” при руския губернатор в Русе и да дойде в Берковица било разклатено му здраве. Вазов бил настанен в една изоставена от турци къща в градчето.

„Славно време беше тогава! Разходките и райски хубавите околности, веселбите на младостта не ми оставяха време за съзерцателна беседа с музите… Но пак пишех понякога. Една случка в двора на съседа ми ме накара да хвана перото и да напиша хумористическата поема „Моята съседка Гмитра“; една съдба, която ми се случи да разгледвам, ми даде материя за поемата „Грамада“., пише в спомените си  младият съдия.

„. В съда се занимавах с членовете на „съдебните правила“ и на турския наказателен закон, а вън от него поетизирах, мечтаех, любех слънцето, свободата и горите. А каква чудна природа тука! Каква красота в това непознато райче. В свободни от занятие дни правех на кон радостни излети с млада дружина берковчани, с доктора и с управителя из гъстите букови лесове, що обличат полите и хълбоците на Стара планина, упоен от шума на кристалните планински потоци, от дъхът на тревите и цветята, от младостта си и от всичко, от всичко… При един излет на величествения Ком видях като на длан цяла Западна България и Източна Сърбия. Ширине безкрайно, простори необятни, въздух, небеса… Не, никога няма да се изличат приятните спомени.”

Иван Вазов  пристига в Берковица на 7 март 1879 и остава там до 18 септември 1880 г. През 1957 г. къщата в която е живял е обавена за къща – музей ”Иван Вазов”. През 1964 г. тя  е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение. 

По повод 140 години от пристигането на Вазов в Берковица в  Трето училище в града ще бъде открита фотоизложба : „Иван Вазов и Берковица“.

Източник: www.novinitem.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder