Топ вести
Изкупвачите вече ще декларират овчето, козето и биволското мляко

Изкупвачите вече ще декларират овчето, козето и биволското мляко

Първите изкупвачи скоро ще бъдат задължени всеки месец да декларират пред земеделското министерство изкупените количества не само краве мляко, но също така овчето, козето и биволското мляко, както и цените, по които плащат на фермерите.

Това предвижда промяна в Наредба № 1 от 2015 г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техните асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти.

По действащия Закон за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз (ЗПООПЗПЕС) първите изкупвачи са длъжни да сключват договори за доставка на сурово мляко с производителите и всеки месец да подават  декларации в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) само за общото количество краве мляко, изкупено въз основа на договори. Сега с промяна в Наредбата кръгът ще се разшири с овчето, козето и биволското мляко.

„Въвежда се задължението по чл. 55 е, т. 3 от ЗПООПЗПЕС към първите изкупвачи да декларират ежемесечно изкупените директно от производителите количества овче, козе и биволско мляко и цените за тях. В тази връзка е изменено и приложение № 3 към чл. 11 г, ал. 1 от Наредба № 1 от 2015 г.“, посочва доклад на зам.-министъра на земеделието д-р Лозана Василева.

Тя допълва, че с предложените промени ще отпадне изискването да се предоставят анкетни карти с анкетни формуляри по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани.

Промените са включени като част от проект за изменение на Наредба № 11 от 2007 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации и за условията и реда за одобряване и изменение на одобрените оперативни програми. Проектът е публикуван за обществено обсъждане, което ще продължи до 31 март тази година.

Източник: www.fermer.bg

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder