Майки срещу насилието: При заснемането и излъчването на „Денят на бащата” има драстични нарушения на Закона за закрила на детето, както и на Закона за радиото и телевизията!

Майки срещу насилието: При заснемането и излъчването на „Денят на бащата” има драстични нарушения на Закона за закрила на детето, както и на Закона за радиото и телевизията!

Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ и Съветът за електронни медии /СЕМ/ за съжаление проспаха многобройните сцени на жестокост, насилие и агресия в излъчения по обществената телевизия сериал „Денят на бащата” , които създават сериозна опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и социалното развитие на децата, категорични са в Сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“.

Настояваме експертите в Държавна агенция за закрила на детето и в Съвета за електронни медии да излязат от зимната летаргия и незабавно да санкционират съобразно разпоредбите на законодателството ни продуцентите на 6-серийния филм „Денят на бащата”, показан в праймтайма на БНТ1 само преди броени дни, заявяват от гражданското сдружение на майките. Включените в сериала брутални сцени на насилие, при които героинята на Весела Бабинова удря силен шамар на малкия Патрик Шон Хесън и му крещи най-грозно и го обижда, както и стряскащото „хрумване” на режисьора Павел Веснаков да накара малчугана да наръга с всичка сила свой съученик в корема с нож в двора на столично училище /!/, са само малка част от недомислията и закононарушения в „Денят на бащата”, проследяващ битката между двама родители за попечителство над невръстния им син , констатират от родителската организация. Не по-малко опасни и създаващи риск за здравето и за крехката психика на децата и подрастващите телевизионни зрители, /в това число и за самото дете – актьор, разбира се!/, са и изключително плашещите и много травмиращи сцени в сериала, при които режисьорът на продукцията караше малкия Патрик Шон Хесън да се катери по первазите на прозорците в училищната сграда и да надзърта оттам в бездната с реален риск за живота си, допълват от сдружението на майките срещу насилието. Ще чакаме и становището на Регионално управление на образованието – София-град, инспекторите на което следва да извършат спешна проверка кой директор и на какво основание е разрешил да се заснемат скандалните и опасни сцени на територията на въпросното училище /и по-специално – на епизодите с промушването с ножа на ученика, както и тези с опасното висене на первазите на прозорците на малолетния Шон Хесън/, заявяват от сдружението на майките. От неправителствената организация напомнят, че Чл. 11. (1) от Закона за закрилата на детето изрично гласи, че „всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие”. Майките отбелязват, че в административнонаказателните разпоредби на Закона за Закрила на детето са разписани глобите за нарушителите – от 500 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. – при повторно нарушение, ако лицата не подлежат на по-тежко административно наказание по специален закон или деянието не съставлява престъпление.

Законът за радиото и телевизията на свой ред също задължава доставчиците на медийни услуги да спазват стриктно правата на децата, уредени в Закона за закрила на детето и в други нормативни актове, както и да не допускат участие на деца в предавания, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на тяхното физическо, психическо, нравствено и/или социално развитие, изтъкват от Сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“. Поради своята неопитност и естествен стремеж към подражание на възрастните, децата са изключително уязвима аудитория и затова съществуват международно признати стандарти за тяхната допълнителна защита от неподходящо или вредно медийно съдържание, подчертават от гражданското сдружение. В тази връзка Държавна агенция за закрила на детето съвместно със Съвета за електронни медии разписаха и приеха специални Критерии за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравствено и/или социално развитие на децата, но уви, продуцентите на сериала едва ли са ги чели внимателно, уточняват от сдружението на майките. В чл. 34 от тези Критерии например е записано, че „създаващи опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/ или социалното развитие на децата са части от програмното съдържание или от предавания, които подтикват към престъпно и/или противообществено поведение”. В чл. 27 от същите тези Критерии, приети от ДАЗД съвместно със СЕМ, е фиксирано важно изискване, че „елементи от програмното съдържание на доставчиците на медийни услуги, които могат да въздействат неблагоприятно или да създадат опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата, следва да бъдат разполагани в програмни пояси, които се предполага, че не привличат детската аудитория”, припомнят от родителското сдружение. За съжаление стряскащите и отблъскващи сцени с насилие и жестокост в „Денят на бащата”, влизащи в разрез със законодателството за закрила на децата, бяха излъчени в ефира на обществената БНТ, която издържаме с нашите данъци, именно в най-гледаното време, когато пред екрана са и най-малките зрители с тяхната все още неизградена структура на личността и неукрепналата им психика, констатират от организацията на майките срещу насилието.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder