Значителен ръст на капиталовите разходи отчита Община Монтана

Значителен ръст на капиталовите разходи отчита Община Монтана

Близо 45,5 милиона лева приходи има община Монтана за изтеклата 2018 година, от тях местните са малко над 20 милиона лева. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на бюджет ‘18.С най-голям относителен дял при неданъчните постъпления е такса смет. Почти 4 милиона лева са събрани от нея, което прави изпълнение от малко над 94 процента. Общо бюджетните приходи възлизат на 45 488 000 лв., от тях държавните са 25 442 000 лева. Изпълнението им е 99,6 на сто, а на местните – 79 процента, отчете главният финансист на общината Силвия Василева.

Повече от два пъти са увеличени средствата за капиталовата програма. От 2,5 млн. лв. през 2017 г. са скочили на 5,5 млн. лева. Парите са инвестирани в текущи и основни ремонти на пътища, улици, тротоари, обществени сгради, църкви, паркинги, детски площадки, укрепителни съоръжения, а така също в закупуване на дълготрайни материални активи. За рехабилитацията на най-компрометираните участъци на монтанските улици са отделени 366 000 лв, а за тези в 23-те села 121 000 лева.

Около 500 000 лева са вложени в новия храм “Свети Дух”. Средствата са разходвани за изработване на иконостас, за изографисване и за озеленяване на пространството пред църквата.Основната част от разходите 18,65 млн. лв., са за образование. Между 2014 и 2018 г. те също са се повишили значително. Ръстът е от над 7 млн. лв. С повече от 1,2 млн. лв. са увеличени за този период и парите за културната сфера. През миналата година те достигат до 3,86 млн. лв. Ръст се наблюдава във всяка една от функции, посочи Василева.

Важно е да се отбележат и публично-частните партньорства на общината. Чрез фонда за подпомагане на местни инициативи са реализирани шест проекта, още толкова са в процес на изпълнение. По инициатива на кмета Златко Живков бяха организирани три дарителски кампании. Средствата са необходими за довършването интериора на храма “Свети Дух”, за отварянето на третия железопътен прелез в промишлената зона на Монтана и за възстановяване на скулптурата на Диана.

Източник: www.mont-press.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder