Изграждат компостиращи инсталации във Вълчедръм и Якимово

Изграждат компостиращи инсталации във Вълчедръм и Якимово

Вълчедръм и Якимово започват изграждането на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Обектът е на стойност почти 3,3 милиона лева, осигурени с проект на двете общини по оперативната програма “Околна среда”, съобщиха от вълчедръмската управа.

Компостиращата инсталация ще преработва 2257 тона зелени отпадъци годишно, образувани на територията на двете общини. Това ще позволи да бъде намалено изхвърлянето на регионалното сметище на биоразградими боклуци. Планирано е да падне до 109 килограма на жител. Ще намалеят също свързаните с депонирането на отпадъци вредни емисии.

Заради строителството и работата на новия завод ще бъдат разкрити нови работни места. В рамките на проекта се предвижда също доставка на необходимите камиони и контейнери за въвеждане на системата за разделно събиране и транспортиране до компостиращата инсталация на събраните отпадъци.

“Реализирането на проекта ще допринесе за подобряване на качеството на околната среда и намаляване на вредното въздействие на отпадъците върху човешкото здраве за жителите на Вълчедръм и Якимово. На хората и на бизнеса ще бъде предоставена нов тип услуга. Ще бъде произвеждан висококачествен компост”, коментира кметът на Вълчедръм Иван Барзин.

Обща стойност на проекта възлиза на 3 285 655 лева. От тях националното съфинансиране е в размер на 367 139 лева. Предвидено е също собствено участие на двете общини. Приносът на Вълчедръм и Якимово е 300 042 лева. Новата компостираща инсталация трябва да е готова до края на 2020 година.

Източник: www.mont-press.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder