Топ вести
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
16.05.2024 - Съдия Милена Стоянова встъпи е новият председател на Районен съд – Видин
16.05.2024 - Зад светлините на прожектора- как казината печелят пари
16.05.2024 - КЦ Жул Паскин домакин на събитие на тема: Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз
16.05.2024 - Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели кулските и белоградчишките полицаи
15.05.2024 - Вижте какво е въздействие на криптоказината върху хазартната индустрия
Учени успяха да върнат времето назад

Учени успяха да върнат времето назад

Физици успяха да върнат времето назад. Те са накарали облачен квантов компютър да се върне с част от секундата в миналото, “нарушавайки” втория закон на термодинамиката. Учените от Русия, САЩ и Швейцария са създали такова състояние на системата, при което само се развива наобратно.

Учените ползвали съвкупност от единици за квантова информация – кюбити. Обединявайки два или три от тях те са напълнили клетките на машината с определен набор от числа и са започнали да ги манипулират. Направили го така, че хаосът в квантовата система е започнал бързо да нараства. Когато ентропията е достигнала определено ниво, управлението на кюбитовете е било поето от друга програма. Тя пък ги е привела в такова състояние, че по-нататъшното им развитие е било в посока ред, а не безпорядък. В резултат кюбитовете за момент са се върнали в изходното си състояние.

Един от постулатите на съвременната физика е, че времето във Вселената се движи изключително и само в едно направление – от минало към бъдеще. Преди три години обаче учени установиха, че това правило може да се нарушава на квантово ниво. След това с помощта на уравнението на Шрьодингер те са изчислили дали електрон, намиращ се в празно пространство, може за миг да се върне в миналото. Оказало се е, че частицата действително може да се върне в състояние, в което се е намирала преди няколко мига.

Подобни събития обаче са крайно редки. Вероятността това да се случи е се изчислява на приблизително един път за цялото съществуване на Вселената. При това времето, което може да бъде “превъртяно” назад, е едва 0,06 наносекунди.

Експериментите на учените са се увенчали с успех при едва 80% от случаите за две клетки от паметта и 50% за тройки кюбитове. В скоро време екипът планира да разработи по-ефективни алгоритми, които да позволят манипулиране на състоянието на по-голямо количество кюбитове.

Източник: www.zovnews.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder