Залесяват с тополи във Видинско

Залесяват с тополи във Видинско

Залесяване на 500 декара предимно с тополи е предвидено за 2019 година във Видинско. Насажденията ще бъдат върху освободени площи, съобщи Радослав Николов, директор на „Държавно горско стопанство – Видин“:

„За 2019 година е предвидено залесяване на 500 декара предимно тополови насаждения, които ще бъдат създадени върху освободени площи или голини. Залесяването е около цялата ивица на река Дунав. Имаме и такива, които са в останалата част на стопанството – в Брегово през пролетта, там ще се залесят над 20 декара гола площ. Тази година са предвидени за отсичане с площ 370 декара, а ние ще залесим 500 декара. Идеята на тополовото стопанство е интензивно и бързо производство на дървесина. Тополите, от една страна, са брягоукрепващ и брягозадържащ фактор, а от друга страна, са източник точно на дървесина“.

До Гребната база във Видин също се извършва залесяване, след като са отсечени част от тополите там. Масивите се обновяват на всеки 15 години.

„Непосредствено до Гребната база „Горско стопанство-Видин“ извършва почвоподготвка и залесяване на една част на освободена площ след извършване на сеч на зрели тополови култури. В друга част се извършва залесяване върху яка – съществуващ мочур непосредствено до дигата. Площта на обекта е около 60 декара. 15 години е периодът за израстване и отсичане на една тополова култура, т.е. на всеки 15 години старото се изсича и се засажда ново. Тополовото обновяване е между района на Гребна база и Ферибота. Цялата тази площ ще бъде залесена.“

Залесяването до Гребната база се очаква да приключи до дни.

Източник: www.bnr.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder