Етично отразяване на децата в медиите-мисията възможна! (видео)

Етично отразяване на децата в медиите-мисията възможна! (видео)

АЕЖ, Уницеф, както и редица експерти и журналисти създадоха Пътеводител за етично отразяване на децата в медиите.

Бой в клас, извън него, сексуален тормоз. Примерите са стотици…

Мария Милкова – журналист в NOVA
„Мисля, че всички журналисти и не само ще се съгласим, че сме попадали на примери на материали с деца, които не са особено етични“.

Това е и основната причина журналисти от различни медии и експерти да сглобят Пътеводител за етичното отразяване на децата в медиите.

Ивайло Спасов – Уницеф – България
„Уницеф твърдо вярва, че децата в България, както и на всякъде по света, са носители на права. Когато виждаме, че правата на деца биват нарушавани, включително и в медийното пространство, няма как да не вземем отношение и то по един градивен и смислен начин“.

Вече в няколко града експертите запознават представители на медиите и социални работници с Пътеводителя. Този укенд обучението се случи в Монтана.

Мария Милкова – журналист в NOVA
„Тук са събрани различни примери, добри и лоши, как да пазим достойнството на децата, как да показваме дете с увреждане, но да не предизвикваме съжаление, как да показваме всъщност всяко едно дете, но да не предизвикваме негативни психологически и физически ефекти върху него“.

В различните случаи на показана жестокост към деца се наблюдава липсата на всякаква връзка между Агенцията за закрила на детето и медиите. В повечето от показаните случаи ведомството се сезира едва след
излъчване на репортаж. В Монтана от години работи център в помощ на деца и жени, жертви на домашно насилие, към Уницеф. Социалните работници тук се сблъскват ежедневно с тежки съдби. Разказват, че всичко започва от тук, помещението наречено „Синя стая“.

Илина Гечовска- ръководител на „Зона ЗаКрила“- Монтана
„Имали сме случаи на домашно насиле над деца, на които им е трудно да изговарят, да назовават, те пишат.“

В такива случаи се действа особено деликатно, тъй като най-често шока от преживяното кара децата в крехка възраст да казват това, което социалният работник иска да чуе.

д-р Петко Петков – „Зона ЗаКрила“ – Монтана
„Има деца, на които например ако им кажеш: Ти знаеш ли за случката в училище, то ще ти отговори – знам, въпреки, че не знае“.
Милен Гечовски – сдружение „Закрилници“ – Монтана
„Насилието е феномен и в малките населени места е много често срещано явление“.

Че за явлението трябва да се говори са категорични социалните работници, неправителствените организации и журналистите. Проблемът е как ..?

Мария Милкова – журналист в NOVA
„Най-важното ни послание е журналистите да се замислят преди да покажат дадена история, защото те могат да променят изцяло живота на едно дете“

А успешната формула е обединението около идеята – да запазим децата от вреда.

Ивайло Спасов – Уницеф -България
„Така, че да се опитаме да бъдем всички заедно от страната на добрите. Аз, ако ми позволите малко по-шеговит тон съм фен на комиксите и затова вярвам, че с голямата сила идва и голямата отговорност. А медиите идват като голямата сила в обществото ни, не случайно е и тази фраза, че те са четвъртата власт“.

А дали четвъртата власт ще даде място на етиката пред рейтинга, предстои да разберем.

Автор: Калин Иванов

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder